Conform Euronews.green, aproximativ 12 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în corpurile mari de apă ale planetei anual, însă cercetătorii nu reușesc să le descopere pe toate, motiv pentru care sunt de părere că bacteriile se hrănesc cu aceste materiale.

Teoria le aparține cercetătorilor de la Royal Netherlands Institute for Sea Research, iar materialul poate fi consumat de către microorganisme datorită faptului că lumina solară descompune masele plastice care sunt în contact cu apa.

Maaike Goudriaan, doctorandă la NIOZ, a declarat că „aceasta este prima dată când am reușit să demonstrăm faptul că bacteriile pot transforma plasticul în CO2 și alte molecule.”

Tot ea avertizează cu privire la faptul că aceasta nu reprezintă o soluție pentru masele plastice care ajung în oceane, însă oferă răspunsuri cu privire la ceea ce se întâmplă cu unele dintre deșeuri.

Cu ajutorul unor experimente realizate în medii controlate, cercetătorii au reușit să determine faptul că bacteriile consumă aproximativ un procent din totalul maselor plastice care se regăsesc anual în oceanele planetei.

În 2020, o altă echipă de cercetători din Germania a descoperit o bacterie care putea consuma anumite forme de mase plastice.