Rohit Kalyanpur, fondator și CEO al Optivolt, a declarat că „dacă presupunem că toate panourile solare la nivel global au fost umbrite chiar și 1% cu un standard de deviere de 5%, 225 de teravați oră de energie au fost irosiți în 2021 datorită limitărilor tehnologiei panourilor solare din prezent. Acest lucru se traduce în aproximativ 29 de miliarde de dolari de energie electrică neexploatată și 11.2 miliarde de kilograme de emisii de dioxid de carbon care ar fi putut fi evitate. Aceste estimări sunt conservatoare, cifrele reale ar putea fi mult mai mari.”

Motivul pentru pierderile energetice suferite de panourile solare tradiționale este legat de faptul că celulele solare au nevoie de o diodă pentru a preveni energia să scape din acestea atunci când se întunecă. În general, dioda se află într-o cutie de legătură în spatele panoului, însă aceasta se poate afla și regulatoarele de încărcare, scenariu mai puțin ideal.

De aceea, în vreme ce unele celule produc energie, dar altele sunt umbrite, mare parte din puterea generată, dacă nu chiar toată, este risipită.

Potrivit Clean Tehnica, prin înlocuirea diodelor cu un modul mai complex, Optivolt a reușit să rebalanseze energia dintre celule pentru a minimiza risipa de curent sau chiar să o elimine.

Așadar, atunci când o mică porțiune din panou este acoperită, acesta pierde doar 20-30% din eficiență în loc să o piardă aproape pe toată.

Alain Rothstein, partener la Atlas Innovate, a declarat că „ce ne încântă legat de această tehnologie nu este doar faptul că ea produce îmbunătățiri dramatice pentru instalațiile solare existente, ci permite implementarea energiei solare în noi locuri ale lumii care au nevoie de surse fiabile de energie, precum industria 5G și Internet of Things.”

Modulul Optivolt Pulse ar putea ajuta toate instalațiile solare de toate dimensiunile, iar dacă este implementată la scară largă, ar putea fi mai eficientă decât instalarea mai multor panouri solare tradiționale.