Conform ESG Today, Grassroots Carbon este o companie din Texas fondată în 2021 prin contopirea companiei specializată în administrarea pajiștilor PastureMap și agregatorul de credite de carbon Soil Value Exchange. Compania colaborează cu ferme la nivel național și le recompensează pentru captarea și stocarea emisiilor de carbon prin creșterea pajiștilor, iar apoi conectează administratorii cu companii care doresc să achiziționeze credite de carbon pentru a-și compensa emisiile.

Oficialii Grassroots Carbon explică faptul că utilizarea soluțiilor naturale pentru captarea carbonului pe bază de sol au mai multe avantaje, pe lângă îndepărtarea emisiilor de CO2. Tot ele ajută la menținerea sănătății pământului, la prevenirea eroziunii și la îmbunătățirea abilității lui de a reține apa.

Brad Tipper, CEO Grassroots Carbon, a declarat că „Captarea și stocarea carbonului în sol este o parte esențială a soluției climatice, iar fermierii regenerativi sunt parteneri certificați pentru această soluție. Microsoft nu doar că a făcut o alegere pentru reducerea emisiilor de carbon, dar soluția aleasă va avea efecte pozitive dincolo de sechestrarea emisiilor poluante.”

Microsoft a investit deja în proiectele de captare a carbonului, precum cele bazate pe biocarburi, însă aceasta este primul acord al companiei pentru credite de carbon generate prin administrarea pajiștilor.

Phil Goodman, Director, Carbon Removal Portfolio, Microsoft, a declarat că „sprijinirea creditelor de carbon superioare pe bază de sol face parte din strategia Microsoft de reducere a emisiilor poluante. Acest proiect, realizat în parteneriat cu Grassroots Carbon se folosește de soluția software dezvoltată de către PastureMap pentru măsurarea, raportarea și verificarea proiectelor de îndepărtare a emisiilor.”