Potrivit Input, Lightyear 0, care în trecut se numea Lightyear One, este echipată cu un sistem de panouri solare de cinci metri pătrați care îi poate permite să funcționeze „mai multe luni fără să fie încărcată.”

Lightyear susține că, dacă este condusă 35 de kilometri în fiecare zi, mașina poate funcționa fără a fi nevoie de încărcare până la 2 luni, în zone în care soarele nu este foarte generos, și chiar până la 7 luni în zonele foarte însorite.

În vreme ce încă au loc verificări, mașina are o autonomie estimată de 625 de kilometri cu ajutorul bateriei integrate de 60kWh.

În condiții meteo optime, Lightyear 0 poate reîncărca până la 70 de kilometri pe zi cu ajutorul panourilor solare. Compania susține că, în condiții ideale, mașina poate produce autonomie cât pentru 11.000 de kilometri pe an.

Dacă trebuie conectată la alimentare, mașina poate obține 32 de kilometri de autonomie într-o oră la o priză obișnuită, în vreme ce o stație de încărcare va adăuga 200 de kilometri de autonomie în același timp. Stațiile cu încărcare rapidă pot asigura 520 de kilometri într-o oră, în vreme ce panourile solare sunt mai lente și oferă 10 kilometri de autonomie într-o oră.

lightyear

Sursă foto: Lightyear

Lightyear 0 nu este o mașină de viteză, întrucât accelerația de la 0 la 100 km/h are loc în 10 secunde, iar viteza maximă este de 160 km/h. Acest vehicul nu este pentru șoferii care conduc mai sportiv, ci mai degrabă pentru cei care vor să reducă anxietatea de autonomie la minimum.

Coeficientul aerodinamic de 0.19 face ca această mașină să fie una dintre cele mai eficiente mașini electrice de familie din lume.

Mașina este realizată cu accent și pe sustenabilitate, deoarece mare parte din materialele pentru interior sunt naturale sau vegane, inclusiv scaune din piele întoarsă și microfibră ecologică. Exteriorul mașinii este realizat din carbon reciclat.

Lex Hoefsloot, co-fondator al Lightyear, a declarat că „după șase ani de testare, modificări, redesign și numeroase obstacole, Lightyear 0 este dovada că imposibilul este, de fapt, posibil.”

Lightyear 0 va fi produs în ediție limitată, astfel că doar 946 de mașini vor fi produse, iar prețul pentru una va fi de 250.000 de euro, iar producția începe din toamnă.

Lightyear deja lucrează la un nou model de serie, Lightyear Two, care ar trebui să apară în 2024-2025 și va costa undeva la 30.000 de euro.

Sursă foto: Lightyear