Potrivit Euronews.green, cercetătorii au scris în jurnalul Nature faptul că, dacă am acoperi 30% din suprafața celor 115.000 de lacuri de acumulare din lume, ne-am putea aștepta la o producție energetică de trei ori mai mare decât cea a Uniunii Europene în 2021, care a fost de peste 2.700TWh.

Calculele experților estimează că peste 9.400TWh de energie electrică ar putea fi produsă la nivel global astfel, deoarece panourile solare sunt una dintre cele mai eficiente și rapide moduri de a genera energie.

Un alt studiu din anul 2021 susține faptul că țările care vor să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon trebuie să își dedice între 0.5 și 5% din suprafață pentru sursele regenerabile de energie.

Deoarece suprafața terestră disponibilă pentru instalarea panourilor solare este limitată, întrucât și fermierii au nevoie de mult pământ pentru producția agricolă, panourile plutitoare ar putea fi soluția la problema legată de spațiu.

Primul astfel de sistem a fost instalat în anul 2008 în China și acoperă o suprafață de 600 de hectare pe apă.

Autorii studiului recent publicat în Nature susțin că „având în vedere cât de apropiate sunt majoritatea lacurilor de acumulare de populații și potențialul de a dezvolta sisteme energetice locale, credem că 6.256 de comunități și/sau orașe din 124 de state, inclusiv 154 de metropole, ar putea deveni independente energetic cu ajutorul panourilor solare plutitoare.”

În același timp, experții sunt de părere că aceste panouri solare ar putea preveni evaporarea apei, ceea ce ar însemna aprovizionarea a aproximativ 300 de milioane de oameni cu apă potabilă.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți vinde chiar tu energie cu ajutorul propriilor panouri solare, citește aici analiza noastră detaliată despre prosumatori.