Programul beneficiază de susținerea Ministerului Energiei din România și a Ministerului Energiei din Republica Moldova.

Înscrierile în cadrul programului CleanTech Accelerator sunt deschise începând cu data de 6 iunie și pot fi realizate la techcelerator.co/cleantech. Potrivit lui Cristian Dascălu, managing partner Techcelerator, vor fi anumite termene cheie pe parcursul perioadei de înscrieri pentru startup-uri pentru ca aplicațiile acestora să fie analizate de echipa acceleratorului.

”Putem realiza lucruri mari dacă reușim să aducem la un loc mediul privat cu cel public pentru a identifica cele mai bune soluții. Pentru a tehnologiza companiile și instituțiile pe care le avem azi, trebuie să lucrăm cu tehnologii mature. Vom avea și companii din străinătate care vor beneficia de pe urma soluțiilor propuse de startup-urile care vor intra în program, dar, pentru început, companiile românești și din Republica Moldova vor fi principalii beneficiari”, a declarat Cristian Dascălu, managing partner Techcelerator in cadrul evenimentului care a marcat lansarea programului.

Această inițiativă va ajuta startup-urile și creatorii de soluții tehnologice să dezvolte domeniul tehnologiilor curate, precum și să crească sectorul energetic regional.

”Cred că avem un talent extraordinar și cred că putem ajunge printre primele țări din Europa pe tech și tranziție spre energie verde. Acest proiect unește cele două planuri”, a declarat în cadrul evenimentului de lansare al programului Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România.

Fondatorii și inovatorii selectați pentru a se alătura programului vor avea acces la beneficii precum proiecte comerciale de colaborare cu lideri din domeniu, consultanță de business, tehnologică și pentru strângerea de fonduri de la profesioniști experimentați din industrie, inclusiv direcționarea către fonduri importante de capital de risc (VC).

”Vrem să facem un spațiu unde ideile să se întâlnească cu oportunitățile, cu cadrul legislativ. Am identificat alături de companiile mari o listă de priorități care vin li din Green Deal. Din acest priorități vom avea o listă de soluții la care să răspundă startup-urile”, a declarat Ramona Moldovan, Secretar General în cadrul Ministerului Energiei..

Potrivit organizatorilor, perioada de înscrieri a startup-urilor pentru acest program este deschisă pe durata verii, iar startup-urile pot aplica accesând acest link.

Startup-urile și inovatorii pot aplica în următoarele verticale Clean Tech:

  1. Soluții digitale și inteligente pentru Cleantech
  • utilizarea de analize avansate a datelor, Al și loT pentru a optimiza consumul de energie, a reduce deșeurile și a îmbunătăți eficiența sistemelor de energie regenerabilă
  1. Soluții avansate pentru energie regenerabilă
  • utilizarea de energie maremotrică și geotermală și integrarea acestora în rețele inteligente pentru o performanță optimizată.
  1. Ecosistemul integral al hidrogenului verde
  • dezvoltarea de soluții complete pentru producția de hidrogen ecologic, inclusiv electroliza alimentată de surse regenerabile, alături de soluții inovatoare de transport și stocare pentru a facilita utilizarea acestuia ca vector de energie curată.
  1. Următoarea generație de management al carbonului
  • crearea de soluții care să îmbunătățească tehnologiile de captare, utilizare și stocare a carbonului și explorarea de noi metodologii de captare directă a aerului (DAC) pentru a reduce mai eficient nivelurile de CO2 din atmosferă.
  1. Extinderea practicilor economiei circulare
  • dezvoltarea de inițiative de reciclare care să includă și reciclarea textilelor, a deșeurilor electronice și a materialelor plastice, alături de promovarea practicilor „zero deșeuri” și a principiilor de proiectare durabilă a produselor.
  1. Progrese în domeniul stocării energiei
  • explorarea posibilității utilizării de soluții suplimentare bateriilor convenționale pentru a include bateriile de flux, stocarea energiei cu aer comprimat și alte tehnologii noi de stocare, pentru a permite perioade de stocare mai lungi și o eficiență mai mare.
  1. Infrastructură urbană ecologică
  • lansarea de solutii de dezvoltare a clădirilor ecologice, a soluțiilor de planificare urbană ecologică și a rețelelor de transport sustenabile pentru a reduce amprenta ecologică urbană.
  1. Tehnologii de conservare și gestionare a apei
  • soluții de implementare a sistemelor inteligente de irigații, a tehnologiilor de purificare și desalinizare a apei și a metodelor eficiente de tratare a apelor uzate pentru a conserva resursele de apă.
  1. Captarea carbonului din agricultură și soluri
  • promovarea practicilor agricole durabile, a agriculturii de precizie și a tehnologiilor care sporesc captarea carbonului din sol pentru a reduce emisiile din sectorul agricol.
  1. Materiale și substanțe chimice durabile
  • promovarea dezvoltării și utilizării materialelor biodegradabile, a substanțelor chimice biologice și a proceselor de fabricație ecologice pentru a reduce poluarea și consumul de resurse.
  1. Proiecte de securitate cibernetică pentru infrastructura energetică.
  1. Proiecte strategice de la partenerii și inițiatorii programului.