Potrivit Reuters, UNESCO monitorizează aproximativ 18.600 de ghețari din toate siturile din cadrul Patrimoniului Mondial, iar experții susțin că o treime pot dispărea până în 2050 indiferent de scenariul climatic.

Unii dintre aceștia pot fi salvați dacă vom reuși să limităm creșterea temperaturilor la niveluri pre-industriale, însă dacă emisiile vor continua să fie eliberate în cantitățile din prezent, aproape jumătate din ghețarii Patrimoniului Mondial se pot topi complet până la finalul secolului.

Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, a declarat că „acest raport reprezintă un apel la acțiune. Doar o reducere rapidă a emisiilor de CO2 poate salva ghețarii și biodiversitatea excepțională care depinde de ei.”

Ghețarii din Europa sunt cu atât mai mult în pericol, întrucât continentul a înregistrat o creștere dublă a temperaturilor comparativ cu alte regiuni de pe planetă în ultimii 30 de ani.

Tales Carvalho, autor principal al acestui raport, susține că ghețarii din Patrimoniul Mondial pierd anual circa 58 de miliarde de tone de gheață, iar astfel, ei contribuie cu 5% la creșterea nivelului mării.

„Pe măsură ce lacurile de la baza ghețarilor se umplu, ele pot cauza inundații catastrofice în aval”, menționează el, motiv pentru care autoritățile trebuie să găsească soluții pentru a încetini procesul de topire și să implementeze strategii de evitare a dezastrelor.