Potrivit Reuters, aceste efecte au fost simțite pe perioada verii, când temperaturile au înregistrat unele dintre cele mai mari valori din istorie.

Acest lucru a afectat mai multe țări și infrastructurile lor, capacitatea de producție a hidrocentralelor a fost afectată semnificativ, iar ghețarii din Alpi s-au topit într-un ritm accelerat.

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat că „Europa este exemplul clar al faptului că planeta se încălzește și ne reamintește faptul că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost în fața fenomenelor meteo extreme.”

Cercetătorii avertizează cu privire la faptul că din 1990 și până în 2021, Europa s-a încălzit la o rată de 0.5 grade Celsius pe deceniu, cu 0.2 grade mai mult decât restul lumii.

Unul dintre motivele pentru care Europa înregistrează temperaturi atât de ridicate este faptul că o bună parte din continent se află în regiunile sub-Arctică și Arctică, iar acestea au parte de cea mai rapidă creștere a temperaturilor.

Freja Vamborg, cercetător principal la Copernicus Climate Change Service a spus că vara trecută a fost atât de călduroasă și din cauza faptului că nu s-au mai format la fel de mulți nori, ceea ce a favorizat pătrunderea luminii solare.

Valurile de caniculă din Europa rezultate în urma acestui eveniment au fost atât de numeroase încât unii cercetători au numit continentul un „punct fierbinte al valurilor de căldură”.

Temperaturile au continuat să crească în ciuda faptului că oficialii europeni au reușit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 31% în ultimele trei decenii și vor încerca să le reducă cu încă 55% înainte de 2030.

Oficialii UE vor participa la summit-ul climatic al ONU, COP27, pe 6 noiembrie, în speranța că vor reuși să rezolve problema încălzirii globale în Europa și la nivel global.