Green Start-Up Sustainability Forum & Awards va avea loc la Nayam Events, pe 19 iunie 2024.
Green Start-Up Sustainability Forum & Awards 2024 este un eveniment realizat cu sprijinul Carrefour, Environ. De asemenea, Community Partners sunt La French Tech Bucharest și British Romanian Chamber of Commerce.
În ultimii șapte ani, Eduard a creat un ecosistem unic în România, dedicat orașelor inteligente, pornind de la zero. Înainte de Asociația Română Smart City (ARSC), acest subiect era puțin sau deloc abordat. Cu o abordare pozitivă, mobilizând cei mai buni actori din domeniu, învățând din cele mai bune practici, călătorind pentru învățare, împărtășind informații, a reușit să reunească o echipă de experți și să creeze numeroase instrumente gratuite, accesibile pentru administrație.
Focusul său principal a fost crearea ecosistemului pentru educarea administrației locale și îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor.
Eduard este de părere că pentru a fi mai sustenabili, avem deja tot ceea ce ne trebuie la dispoziție. Există o gamă largă de unele care ne pot ajuta să avem impactul pozitiv pe care ni-l dorim în comunitățile noastre, de la tehnologie și inovație și până la educație sau soluțiile ce ne ajută să monitorizăm calitatea aerului.
După cum ne spune chiar președintele ARSC, însăși organizația a dezvoltat și implementat un astfel de proiect, numit CityAir.
Green Start-Up Sustainability Forum & Awards vrea să fie un loc de întâlnire al antreprenorilor, investitorilor, reprezentanților asociațiilor, oamenilor care gândesc soluții și le implementează pentru a dezvolta, pornind de la comunitățile din care fac parte, orașele și și întreaga țară.
Primii pași pe care îi putem face cu toții
Printre acțiunile mici de la care putem porni, Eduard enumeră „educarea cetățenilor cu privire la importanța sustenabilității și a tehnologiei în viața de zi cu zi” și „implementarea de soluții verzi în infrastructura locală, cum ar fi stații de încărcare pentru vehicule electrice sau sisteme de iluminat inteligent.”
Cel puțin la fel de importante în viziunea sa sunt promovarea participării civice, prin care se încurajează implicarea locuitorilor în deciziile locale prin platforme digitale sau campaniile de conștientizare pentru reciclare și economisirea resurselor.
„O Românie sustenabilă în 2030 ar presupune orașe inteligente interconectate, unde tehnologia și inovația sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții tuturor cetățenilor”, mai crede președintele ARSC.
Astfel, este crucial ca orașele României, mai ales cele mai mari și mai aglomerate, să investească în soluții pentru modernizarea și extinderea serviciului de transport public, dar și în infrastructura pentru biciclete, astfel încât aceste alternative să înlocuiască mașina personală. Este foarte importantă și dezvoltarea sectorului imobiliar într-o direcție benefică planetei, astfel că sunt necesare investiții în clădiri dotate cu sisteme de eficiență energetică și cu surse pentru producția energiei regenerabile.
Tot Eduard explică faptul că orașele și comunele viitorului din România trebuie să ofere „infrastructură digitală avansată, care permite colectarea și analizarea datelor pentru a optimiza serviciile publice” sau „comunități reziliente, care promovează economia circulară și protejarea mediului.” Iar în ce privește industria alimentară, va fi important ca produsele locale și sustenabile să devină cele preferate.
Află cine sunt o parte dintre speakeri confirmați ai Green Sustainability Forum 2024 și vino alături de ei, și de noi, la o nouă ediție a evenimentului în care cunoaștem oamenii care au un impact pozitiv în comunitățile din care fac parte, pe 19 iunie, la Nayam Events.
Despre orașele verzi am mai discutat anterior cu Eduard Dumitrașcu, atunci când ne-a explicat modul în care servicii precum Google Green Light ne pot ajuta la reducerea traficului și a emisiilor în intersecțiile aglomerate din marile orașe, cum este Bucureștiul, de exemplu.
Președintele Asociației Române pentru Smart City, explică faptul că „în cadrul Asociației Române pentru Smart City de mai multe ori am avut puncte de vedere publice cu privire la nevoia creării unor sisteme de sincronizare, preluare și prelucrare a datelor din trafic (evident, incluzând și datele privind sincronizarea inteligentă a semafoarelor bazată pe date/cctv și senzori).”
Transformarea „verde” a business-urilor
Pentru transformarea unei afaceri din punct de vedere al sustenabilității, Eduard spune că este nevoie de „o abordare holistică, integrând sustenabilitatea în toate aspectele operaționale.” În primul rând, conducerea trebuie să realizeze o evaluare a impactului pe care business-ul respectiv îl are asupra mediului și a societății, după care să definească o strategie și să stabilească o serie de obiective de sustenabilitate, care să se alinieze în același timp viziunii companiei.
Două măsuri ce pot fi implementate de către orice companie, spune Eduard, sunt reducerea consumului de energie și a deșeurilor. Astfel, „implementarea de măsuri pentru reducerea consumului de energie și utilizarea surselor de energie regenerabilă și adoptarea unor practici de minimizare a deșeurilor și promovarea reciclării” se pot număra printre primele măsuri pe care companiile le pot lua pentru a-și reduce impactul negativ asupra planetei.
De asemenea, dincolo de inovare și implementarea măsurilor suplimentare de reducere a impactului este necesară și comunicarea și transparența eforturilor și a progresului făcut în direcția sustenabilității față de toți stakeholderii, mai crede Eduard.
Cui se adresează Green Start-Up Sustainability Forum & Awards:
- Companiilor mari cu istoric în România și care se reinventează prin soluții sustenabile.
- Liderilor de opinie care luptă pentru un viitor mai bun.
- Startup-uri cu soluții inovatoare pentru un viitor verde.
- Încheiem cu o ceremonie de premiere pentru cele mai interesante startup-uri verzi și companii din perspectiva redacției Green Start-Up.
- În public așteptăm studenți, antreprenori, manageri și C-levels de la companii din România și cu activitate locală, specialiști, oameni care prin acțiunile lor creează un impact în comunitățile în care lucrează și trăiesc.
Comentezi?