SynergistEIC este un proiect finanțat de Uniunea Europeană care a început în ianuarie 2023 cu un buget total de 1.986 de milioane de euro, pentru a ajuta startup-urile, scaleup-urile și IMM-urile europene de deeptech din sectorul GreenTech să se extindă în UE și la nivel global.

De-a lungul duratei sale de 2 ani, SynergistEIC va organiza 2 apeluri deschise selectând și sprijinind 30 de companii, oferindu-le sprijin financiar, servicii de consultanță și conexiuni cu ecosistemul european de inovare.

Până la 50.000 de euro per startup vor fi distribuite în Open Call 1. Primul apel deschis va oferi granturi pentru 15 întreprinderi nou-înființate (5 aplicanți EIC și 10 non-EIC), împreună cu un suport personalizat timp de 6 luni care include un program de accelerare de 3 luni pentru a crește scalabilitatea, precum și o serie de workshop-uri pe teme legate de finanțarea și achizițiile publice ale UE, precum și oportunități de colaborare cu ecosistemul de inovare al UE.

Proiectul este coordonat de SPHERIK Accelerator (România) care se ocupă de planificarea și execuția unui set personalizat de servicii orientate către IMM-uri și startup-uri împreună cu trei parteneri europeni: G-Force (Slovacia), Fastrack Action (Portugalia), F6S (Irlanda).

Ce fel de startup-uri sunt eligibile pentru program

SynergistEIC primește aplicațiile startup-urilor deeptech care dezvoltă soluții inovatoare care abordează provocările în sectoarele ClimateTech, CleanTech, economie circulară și AgriFood, cu preferință pentru anumite tehnologii (în special utilizarea inteligenței artificiale, machine learning și procesarea limbilor străine, Big Data, Advanced Computing, Bioengineering, Next Generation Internet, Blockchain, IoT etc).

Data limită pentru înscriere este 14 iunie 2023, ora 17:00 CET, iar companiile pot aplica pe platforma F6S SynergistEIC Open Call 1.

Ce beneficii oferă programul SynergistEIC

Cele 15 companii GreenTech selectate în primul apel deschis SynergistEIC vor primi granturi de până la 50.000 de euro pentru a-și rafina tehnologia, pentru a interacționa cu utilizatorii și a-și îmbunătăți indicatorii comerciali. De asemenea, aceștia vor fi înscriși într-un program de sprijin personalizat timp de 6 luni, care să răspundă nevoilor și provocărilor startup-ului.

  • Conexiuni cu întreprinderi din aceeași industrie, dar și cu investitori sau actori naționali și europeni din ecosistemul de inovare.
  • Creșterea scalabilității și a performanței afacerii.
  • Creșterea acoperirii pieței și a disponibilității pe piață a produselor dezvoltate.
  • Informarea cu privire la oportunitățile de finanțare și de achiziții publice ale UE.
  • Promovare și creșterea vizibilității.

Care este procesul de aplicare și înrolare în program

Etapa 1: Depunerea cererilor

Etapa 2: Verificarea admisibilității și a eligibilității

Etapa 3: Evaluarea propunerilor și selecția finală

Etapa 4: Începerea programului cu companiile selectate

Evaluarea va fi realizată de experți externi cu experiență corespunzătoare. Informații detaliate privind procesul de evaluare pot fi găsite, în Ghidul pentru aplicanți disponibil pe website-ul SynergistEIC.

Criterii de selecție:

  • Companiile care au aplicat sau sunt interesate să aplice pentru programul de accelerare EIC
  • Companiile care detin Seal of Excellence (în cazul solicitanților EIC)
  • -companii cu un nivel de dezvoltare de minim TRL4 care au primit finanțări de până în 500k Euro (în cazul solicitanților non-EIC)
  • Companii cu antreprenoare de sex feminin și / sau femei în funcții de conducere înalte (nivel C)
  • Companiile care provin din statele membre ale UE sau din țările asociate, cu preferință acordată întreprinderilor din țările în curs de extindere.

Informații suplimentare vor fi furnizate candidaților în cadrul unui webinar dedicat SynergistEIC Open Call Info, ce va avea loc în 17 mai 2023, între orele 15:00 și 16:00 CET. Înregistrați-vă aici.

Sesiunea de înscrieri este deschisă până pe 14 iunie 2023, ora 17:00 CET pe platforma F6S - SynergistEIC Open Call 1.