Acesta este ghidul nostru pentru achiziționarea bicicletei ideale în funcție de nevoile tale.

Am vorbit de mai multe ori în trecut despre biciclete pe Green Start-Up și am testat chiar modelul Serial One, powered by Harley-Davidson, o bicicletă electrică destul de scumpă, dar care oferă un motor electric puternic și un design premium.

Există, desigur, și modele mult mai accesibile pe care să le alegi, dacă nu vrei să cheltuiești mii de euro sau dacă îți dorești să beneficiezi la maximum de exercițiul fizic, fără să apelezi la asistența motorului electric.

Gândește-te unde vei merge cu bicicleta

În primul rând, este important să îți cunoști mediul în care vei exploata viitoarea bicicletă. Vei merge într-un oraș situat la o altitudine joasă, fără dealuri pe care să trebuiască să le urci sau vei pedala într-o localitate montană, cu multe rampe abrupte pe care va trebui să le urci, unde asistența la pedalare ar putea fi esențială?

De asemenea, gândește-te dacă sunt șanse să mergi cu bicicleta pe teren accidentat, deoarece în această situație s-ar putea să ai nevoie de un mountain bike, chiar dacă nu locuiești în apropierea acestor forme de relief. Dacă drumurile pe care vei merge cel mai des nu sunt cele mai fine și există gropi, denivelări sau șine de tramvai, atunci s-ar putea să vrei să optezi pentru un model echipat cu suspensie cel puțin la furcă, pentru absorbția șocurilor.

Pentru majoritatea oamenilor, o bicicletă de oraș sau un model cruiser pot fi alegerile ideale, deoarece acestea sunt modele confortabile și au fost proiectate să atingă viteze moderate fără prea mare efort. Ține minte, totuși, că nu toate bicicletele de acest fel au suspensie frontală, iar aproape niciuna nu are suspensie sub șa, însă acest lucru nu este neapărat o problemă.

Bicicletele pliabile sunt o altă opțiune pentru cei care trăiesc la bloc, care au nevoie ca vehiculul lor pe două roți să fie cât mai ușor și compact pentru a fi transportat cu ușurință. Altfel, ele împărtășesc aceleași caracteristici cu modelele de oraș, doar că sunt mai compacte.

Bicicletele de oraș pornesc de la aproximativ 100 de euro, însă pot deveni mai costisitoare dacă optezi pentru un model pe baterii sau unul mai high-end în general.

Acer a lansat recent prima bicicletă electrică a companiei, modelul ebii, o variantă premium proiectată pentru mediile urbane, deși aceasta este o opțiune mai costisitoare care pornește de la 1.999 de euro.

Viteză și confort pentru curse mai lungi

Dacă plănuiești să faci constant drumuri între orașe mici sau mari, trebuie să ții cont că s-ar putea să petreci destul de mult timp în șa, motiv pentru care, cu cât mai ușor și mai confortabil pedalezi, cu atât experiența va fi mai bună.

Cursierele ar putea fi, în acest caz, alegerea optimă pentru tine, deoarece au fost proiectate de la început pentru drumuri lungi, așadar ele sunt și printre cele mai confortabile și oferă viteze mari, în vreme ce nu ai nevoie de foarte mult efort pentru a accelera, chiar dacă nu ești un biciclist foarte bine antrenat.

Pentru că aceste modele au fost proiectate pentru a fi ușoare, ele nu au de obicei nici un fel de suspensie și nici sisteme de propulsie electrice. Asta deoarece motoarele electrice și bateriile adaugă destul de multă greutate, iar cursierele trebuie să fie cât mai ușoare cu putință pentru cea mai optimă experiență de pedalat.

Dacă reușești să găsești o cursieră electrică, ține cont că aceasta va fi destul de costisitoare, mai ales dacă te uiți la modele de la branduri tradiționale, cum ar fi Trek, unde o astfel de bicicletă poate costa până la 13.000 de dolari. Și aici vorbim de biciclete, nu motociclete.

Cum am mers mai mulți ani pe o cursieră din anii '70, pot să îți spun destul de încrezător că nu ai nevoie neapărat de asistență la pedalare pe aceste modele, întrucât ele sunt ușoare, iar transmisia lor este proiectată pentru accelerație rapidă și fără prea mare efort.

Încearcă să eviți modelele mountain bike pentru drumuri lungi, pentru că transmisia instalată pe aceste modele este limitată cu privire la viteza de deplasare, iar anvelopele montate sunt gândite pentru teren accidentat și nu pentru drumuri lungi. De asemenea, o bicicletă full-suspension poate părea o idee bună pentru călătorii cu mulți kilometri, dar un model fără suspensie activă îți oferă, de fapt, mai mult control, ceea ce va face pedalatul mai confortabil per total.

Stabilește-ți un buget

Cum am spus mai sus, există o bicicletă pentru toate buzunarele, astfel că îți poți achiziționa un model perfect funcțional pentru doar 100 de euro, însă poți ajunge să cheltuiești pe un model electric de top la fel de mult ca pe o mașină entry-level.

Depinde foarte mult care sunt nevoile tale, ce îți dorești de la o bicicletă și cât de mult îți dorești să cheltuiești.

În general, între 100 și 300 de euro vei găsi cele mai simple biciclete care îți oferă tot ce ai nevoie pentru a te deplasa prin oraș și chiar în afara lui, însă nu te aștepta să găsești funcții care să îți ușureze experiența de pedalat, cum ar fi o greutate redusă, frâne de calitate sau chiar o transmisie cu mai multe viteze, în unele cazuri.

Cred eu că segmentul de preț unde ai putea vrea să te situezi este 300-1.000 de euro, acolo unde vei avea semnificativ mai multe alegeri și poți găsi modele de oraș mai bine dotate sau chiar variante de cursiere și modele electrice mai accesibile.

Dacă ar fi eu să aleg, aș cheltui undeva la 400-500 de euro pe un model de oraș sau o cursieră pentru distanțe mai scurte sau mai lungi, după caz, având în vedere că nu aș folosi bicicleta pentru off-road.

Orice model de peste 1.000 de euro îți garantează că vei primi o experiență premium de pedalare, materiale ușoare, dar rezistente, sisteme de transmisie mai avansate, frâne mai bune și motoare electrice mai puternice cu autonomie crescută.

În această gamă de preț te poți aștepta să primești și sisteme GPS și ciclocomputere complexe, însă dacă nu mergi foarte des pe bicicletă sau pe distanțe foarte lungi, s-ar putea ca aceste funcții să nu te ajute neapărat.

Nu uita să te uiți și pe piața second-hand

Când vorbim despre biciclete, este mai ușor să cumperi un model uzat decât în cazul mașinilor, deoarece sunt mai puține lucruri pe care trebuie să le verifici înainte de a achiziționa un model, mai ales dacă acesta nu este electric. Dacă vrei să cumperi o bicicletă electrică uzată, situația se mai complică puțin, pentru că trebuie să te asiguri că motorul electric funcționează corespunzător, iar că bateria te va ține suficient de mult.

Totuși, dacă optezi pentru o bicicletă clasică, situația se simplifică. Trebuie să îi verifici condiția fizică generală, roțile și anvelopele, frânele și transmisia, dacă are așa ceva. Dă câteva ture cu ea și o să îți faci imediat o părere despre ce poate bicicleta respectivă.

Orice abordare ai, amintește-ți să te familiarizezi cu drumurile pe care mergi și respectă regulile din trafic pentru a evita accidentele.

Odată ce te vei obișnui, s-ar putea să îți dorești să mergi pe bicicletă cam peste tot pe unde mergi, ceea ce te va ajuta să economisești timp și vei salva și planeta în același timp.