Euronews.green scrie că robotul firmei, numit WasteShark, poate „înghiți” până la 21.000 de sticle de plastic pe zi, un apetit care ne-ar putea fi de mare folos.

Richard Hardiman, fondatorul Rae Marine, a declarat că „îl putem asemăna cu un aspirator robot pentru apă. Este o mașinărie autonomă care colectează poluarea de la suprafața apei. Poluarea respectivă poate fi sticlă sau alte elemente, cum ar fi algele.”

Recent, WasteShark a fost „eliberat” în râul Tamisa, mai exact în Canary Wharf. Zona respectivă este tranzitată de circa 120.000 de oameni zilnic, astfel că poluarea cu mase plastice poate fi o problemă majoră.

Anul trecut, am scris despre o echipă de cercetători de la Universitatea Sichuan din sud-vestul Chinei, care a dezvoltat un robot în formă de pește care poate consuma plastic, iar acesta poate fi controlat și manual.

„Am proiectat WasteShark pentru a avea un impact neutru asupra mediului în care operează”, a explicat Richard.

Robotul, spre deosebire de rechinii obișnuiți, nu face rău ecosistemelor, mulțumită sistemului de propulsie electric, care nu face zgomot.

„Rațele și lebedele se îndepărtează de el. Totodată, nu este suficient de rapid pentru a prinde pești. Deci este o soluție cu impact minim care ne ajută să îndepărtăm poluarea din ape”, a adăugat CEO-ul.

Mașinăria alimentată cu baterii poate călătorii circa 5 kilometri cu o singură încărcare și poate curăța râurile timp de 8-10 ore pe zi. De asemenea, capacitatea de colectare a gunoaielor este de aproximativ 500 kg sau 21.000 de sticle de plastic.

Un alt lucru important de reținut este că acest robot nu colectează doar deșeuri, ci și mostre de apă, astfel încât cercetătorii își pot da seama când calitatea acestea se îmbunătățește.

Sursă foto: Ran Marine