Potrivit Reuters, robotul-pește este moale, măsoară doar 1.3 centimetri și este capabil să „se hrănească” cu materiale plastice în ape puțin adânci.

Wang Yuyang, unul dintre cercetătorii care a lucrat la acest proiect, a declarat că echipa vrea să facă robotul funcțional și în ape mai adânci, iar în același timp acesta să poată analiza datele legate de poluare în timp real.

„Am dezvoltat un robot ușor și foarte mic. Poate fi utilizat în multe feluri, de exemplu în operațiuni biomedicale, unde un astfel de robot poate fi amplasat în apropierea unei zone pentru a te ajuta să rezolvi o problemă”, a menționat ea.

Robotul poate fi controlat prin telecomandă pentru a nu se lovi de alți pești sau de împrejurimi.

Echipa care l-a dezvoltat a declarat că acest dispozitiv este comestibil, deci dacă este înghițit accidental de alți pești, va fi digerat fără probleme, întrucât este realizat din poliuretan biocompatibil, potrivit lui Wang.

Alte funcții ale robotului includ abilitatea de a se recupera dacă a suferit forme ușoare de daune și poate înota mai rapid decât alți astfel de roboți, cu 2.76 lungimi de corp pe secundă.

„Ne concentrăm în principal pe colectarea microplasticelor. Este ca un robot care adună probe și poate fi utilizat încontinuu”, a concluzionat Wang.