Potrivit Euronews.green, procesul nu necesită utilizarea de chimicale periculoase sau scumpe, dar este declarat ca fiind foarte eficient în ce privește recuperarea metalelor importante, conform oamenilor de știință.

Cercetătoarea principală Martina Petranikova a declarat că „pe măsură ce această tehnică va fi scalată, sperăm că va fi folosită în industrie începând cu următorii ani.”

Una dintre metodele populare folosite în prezent pentru reciclarea bateriilor este hidrometalurgia, care implică dizolvarea bateriilor individuale ce se regăsesc în bateriile litiu ion într-un acid anorganic.

Acest lucru necesită parcurgerea mai multor pași de purificare înainte ca materialele individuale să fie separate, ceea ce aduce cu sine o pierdere a cantității de litiu.

Metoda prezentată de cercetătorii de la Chalmers University of Technology din Suedia permite recuperarea completă a aluminiului, respectiv la reciclarea a 98% din compoziția de litiu, un procent foarte mare, dat fiind numărul de baterii care va fi disponibil curând pentru reciclare.

Unii experți sunt de părere că, până în 2040, vom avea baterii cu o capacitate totală de aproximativ 1.000 GWh disponibile pentru reciclare.

Léa Rouquette, doctorandă în cadrul Departamentului de Chimie și Inginerie Chimică, Universitatea Chalmers, a explicat că „până în prezent, nimeni nu a reușit să găsească o modalitate potrivită pentru separarea unei cantități atât de mare de litiu folosind acid oxalic și să recupereze tot aluminiul.”

Folosind pudra din interiorul bateriilor cu litiu și un acid organic ce se regăsește în spanac, echipa condusă de Roquette și Petranikova a reușit să dizolve aluminiul și litiul, în vreme ce restul metalelor din baterii rămân în stare solidă. După acest pas, metalele trebuie separate pentru a putea colecta litiul, proces destul de facil, potrivit oamenilor de știință.

„Întrucât metalele au proprietăți foarte diferite, credem că separarea lor poate fi făcută destul de ușor. Metoda noastră este una inovatoare, dar promițătoare pentru reciclarea bateriilor”, adaugă Rouquette.

Dat fiind faptul că cercetătorii colaborează în vederea reciclării bateriilor cu companii precum Volvo și Northvolt, acest proces ar putea deveni unul industrial foarte rapid, dacă rezultatele sunt promițătoare.