Potrivit World Economic Forum, unul din zece oameni de pe glob s-au confruntat cu foametea în 2020, deci între 720 de milioane și 811 milioane de oameni nu au avut suficientă hrană.

Gilbert Houngbo, președintele Fondului Internațional de Dezvoltare Agricolă al Națiunilor Unite (IFAD) a spus că „foametea și conflictul sunt foarte apropiate - atunci când una crește, de obicei cealaltă o urmează. Ca în orice criză, cei mai săraci și mai vulnerabili sunt afectați cel mai tare, iar în lumea globalizată în care trăim, impactul acestui conflict se va revărsa peste toate continentele.”

Ce îl îngrijorează pe Houngbo și pe ceilalți experți este că prin conflictul care are loc în prezent în Ucraina nu doar că apar tensiuni geopolitice, dar poate scădea producția de grâu, de porumb sau de ulei de floarea soarelui, lucru ce va genera o creștere a prețurilor și va înrăutăți problema legată de foamete.

Înainte de evenimentele actuale, pandemia de COVID-19 deja slăbise producția de alimente la nivel global, ceea ce a făcut și mai dificil accesul anumitor grupuri de oameni la alimente.

Acesta nu este un lucru bun, întrucât remedierea problemei legată de foamete este al doilea cel mai important obiectiv al celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă ale Națiunilor Unite, care trebuie atinse până în anul 2030.

Cea mai afectată populație a fost cea africană, unde 21% dintre oameni s-au confruntat cu foametea în 2020, pe când în America Latină sau zona Caraibelor, unul din zece oameni nu a avut suficientă mâncare în același an.

În același timp, cel mai afectat segment de vârstă a fost cel al copiilor, iar aproximativ trei sferturi din copiii afectați de foamete trăiesc fie în Asia de Sud, fie în zona din sudul Saharei din Africa.

Potrivit estimărilor făcute de reprezentanții IFAD, Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru 12% din totalul caloriilor alimentare vândute la nivel global, motiv pentru care reprezentanții Națiunilor Unite sunt îngrijorați cu privire la prezentul conflict.

40% din exporturile de grâu și porumb ale Ucrainei ajung în Africa și Orientul Mijlociu, zone care deja se confruntau cu probleme ce privesc rezerva de alimente.

În același timp, Egiptul este cel mai mare cumpărător de grâu, care vine din Rusia și Ucraina și care este folosit pentru a produce pâine subvenționată, aliment pe care o mare parte din populație se bazează.

Houngboo a adăugat faptul că „prin continuarea acestui conflict, care este deja o tragedie pentru cei implicați, se va declanșa o catastrofă în întreaga lume, în special în rândul celor care deja se chinuie să își hrănească familiile.”

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a declarat că prețul pentru alimente a crescut cu 20% la nivel mondial în Februarie, comparativ cu 2021, lucru care l-a adus la un record istoric.