Potrivit EU-Startups, industriile care se bazează foarte mult pe energie au fost ținta Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) încă din 2005, ceea ce înseamnă internalizarea dioxidului de carbon și un anumit preț pentru emisii pentru a promova tranziția către o industrie neutră din punct de vedere al carbonului.

La începutul anului, autoritățile UE au dezbătut adoptarea la scară mai mare a surselor alternative de energie și noi politici privind carbonul pe teritoriul UE, astfel că prețul permiselor a crescut la 98.5 euro pe tona de emisii de dioxid de carbon.

Companiile pot fi amendate dacă au emisii mai mari decât li se permite prin permisele pe care le obțin.

După 2027, aceste permise ar putea fi scoase la licitație, însă această decizie ar putea intra în vigoare din 2025 dacă va fi necesar un coridor de preț.

Mai mult, companiile au acces la tot mai puține astfel de permise de la an la an.

Una dintre opțiunile pe care le au aceste companii este să cumpere credite de la startup-uri climatice care se ocupă cu reducerea emisiilor, pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Astfel, companiile care apelează la aceste servicii nu vor avea probleme din punct de vedere legal și pot contribui la un viitor mai verde.

Startup-uri care ajută companiile să-și reducă emisiile

Practic, companiile își pot reduce emisiile investind în proiecte care ajută mediul înconjurător, iar câteva startup-uri fac deja acest lucru.

Unul dintre ele este ClimateTrade, un startup din Valencia, care oferă servicii de reducere a emisiilor către companiile care vor să-și reducă amprenta asupra mediului prin investiții în proiecte de mediu.

Platforma companiei calculează amprenta de carbon a fiecărei companii și îi transmite apoi costul echivalent emisiilor respective, care pot fi ulterior investite în proiecte care compensează amprenta de mediu rezultată din activitatea acelei companii.

Startup-ul înființat în 2017 a primit anul acesta o investiție de aproape 7 milioane de euro și colaborează deja cu companii spaniole, precum Cabify și Banco Santander.

Un alt startup din acest sector, fondat tot în 2017, este Carbonex, care folosește o soluție pe bază de blockchain pentru schimbul de credite de carbon, asemănător ClimateTrade.

Compania londoneză le permite clienților să folosească creditele obținute pentru a ajuta proiecte climatice existente sau pentru a-și înființa propriile afaceri verzi, dacă își doresc acest lucru.

Puro.earth este un startup finlandez fondat în 2018 care vrea să ajute companiile să își reducă sau neutralizeze emisiile, permițându-le acestora să colaboreze cu furnizori specializați în eliminarea carbonului.

Pentru fiecare tonă metrică de carbon eliminată, companiile primesc CO2 Removal Certificates , cunoscute drept CROCs, care sunt verificate independent de o companie terță.

Companiile pot folosi CROCs-urile în rapoartele de sustenabilitate și/sau pot oferi servicii sau produse neutre din punct de vedere al carbonului.

Aceste practici pot motiva industria să devină mai verde, iar cu ajutorul acestor startup-uri, companiile își pot reduce emisiile de carbon suficient pentru a ne atinge obiectivele climatice la timp, astfel încât să evităm efectele catastrofice ale încălzirii globale.