Potrivit Solar Daily, oficialii ESA analizează cerințele tehnice necesare pentru punerea în funcțiune a unui astfel de sistem.

Un proiect demonstrativ a fost realizat în Germania, iar cercetătorii au folosit microunde pentru a alimenta macheta unui oraș.

Josef Aschbacher, directorul executiv al ESA, a declarat că această tehnologie este încă în faza incipientă, însă dacă va fi dezvoltată corespunzător, ea are potențialul de a reduce dependența de combustibili fosili.

Potrivit lui, „dacă vom reuși să facem acest lucru, această soluție ar putea fi de foarte mare ajutor în rezolvarea multor probleme.”

Sateliții specializați ar urma să colecteze energie din razele solare pe care să o convertească apoi în microunde, iar acestea vor fi trimise la centralele de pe Pământ.

Sanjay Vijendran, cercetătorul din spatele programului Solaris, a declarat că „ideea din spatele energiei solare colectate din spațiu nu mai este de domeniul fantasticului. Potențialul acesteia există și trebuie să ne gândim foarte bine la infrastructura de care vom avea nevoie înainte să ne apucăm să o construim.”

Experții de la ESA colaborează în prezent cu NASA pentru a determina efectele schimbărilor climatice asupra temperaturii oceanelor cu ajutorul sateliților.