Potrivit MarketWatch, aceste inițiative rezonează cu Națiunile Unite și alte grupări climatice importante care încurajează și adopția energiei solare și a celei eoliene.

Organizația de mediu CATF a colectat și analizat datele și a declarat că scopul acestor planuri întăresc importanța finanțării și a descoperirilor științifice, a sprijinului din partea guvernelor și a colaborării internaționale pentru a ajuta la adopția rapidă a noilor tehnologii.

În vreme ce grupările de mediu nu sunt de acord în general cu păstrarea combustibililor fosili în amestecuri energetice, CATF a declarat că în baza creșterii cererii energetice, aceste tehnologii vor fi indispensabile pentru limitarea șocurilor economice și pentru atingerea obiectivelor climatice.

Atât Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), cât și Agenția Internațională pentru Energie (IEA), au declarat că furnizorii care folosesc sursele tradiționale de energie trebuie să ia în calcul adoptarea noilor tehnologii, precum cea a capturării carbonului, pentru a scădea impactul activității lor.

Anul trecut, IEA a făcut un apel către industrie prin care cerea oprirea temporară a noilor planuri pentru investiții în surse de energie pe bază de petrol și gaze.

Ținând seama de limita încălzirii globale de 1.5 grade Celsius, SUA și alte state dezvoltate au declarat că vor să-și înjumătățească emisiile din toate sectoarele până în 2030 și să le elimine complet până la jumătatea acestui secol.

Printre țările care plănuiesc implementarea tehnologiilor de capturare a carbonului, a energiei nucleare și a hidrogenului ca parte a soluțiilor climatice, se numără Canada, China, Marea Britanie și SUA.

Stacey Davis, director al politicii climatice, tehnologiei și inovației la CATF, a declarat că în prezent este „un apetit semnificativ pentru soluțiile climatice avansate, iar acest lucru ar trebui să servească drept un semnal pentru cererea de finanțare în vederea decarbonizării la nivel global.”

Capturarea carbonului funcționează prin sechestrarea emisiilor în momentul arderii și prin stocarea emisiilor în subteran, care pot fi apoi folosite pentru dezvoltarea altor combustibili, inclusiv hidrogenul verde.

În vreme ce aceste tehnologii continuă să atragă interes și investiții, companiile care funcționează pe bază de combustibili-fosili doresc tot mai mult să le adopte, însă aceste tehnologii nu sunt încă gata pentru a fi adoptate la scară largă.

Fuziunea nucleară reprezintă o altă tehnologie de ultimă generație care ne poate ajuta să ne îndeplinim obiectivele climatice, iar potrivit unor estimări, ea ar trebui să fie gata de implementat la scară largă aproximativ peste un deceniu.

„Sper că sectorul privat va folosi acest raport pentru a semnala unde vor putea implementa aceste tehnologii, în funcție de interesele naționale, pentru a inova și a le răspândi la nivel global, astfel încât să ne atingem obiectivele de zero emisii”, a explicat Davis.

Elon Musk este unul dintre liderii care investesc în prezent bani în soluții de eliminare a carbonului, una dintre inițiativele sale recente fiind colaborarea în acest sens cu XPRIZE.