Nuclear Power Daily scrie că Germania, o țară care se bazează foarte mult pe producția de energie din cărbuni poluanți, își va opri ultimele reactoare nucleare pe 15 aprilie anul acesta.

În prezent, energia nucleară reprezintă 10% din producția totală de energie la nivel global și este folosită în 31 de state, conform experților de la IEA.

Industria energiei nucleare a primit o piedică în anul 2011 după dezastrul de la Fukushima, atunci când mai multe reactoare nucleare din lume au fost oprite din teama de a nu apărea un nou dezastru nuclear.

China, care plănuise construirea mai multor reactoare, a încetinit rata de construcție a acestora, în vreme ce alte state, precum Germania sau Elveția, au decis să închidă gradual toate reactoarele pentru a preveni posibile probleme.

Experții de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au dezvăluit faptul că, din cele 441 reactoare nucleare active la nivel global în 2002, doar 422 mai erau în funcțiune la finalul anului trecut.

SUA este una dintre marile puteri nucleare ale lumii și are nu mai puțin de 92 de reactoare nucleare care produc energie, deși o bună parte dintre ele au vârsta de 42 de ani, iar doar două sunt în prezent în faza de construcție.

Președintele american Joe Biden este de părere că energia nucleară este răspunsul la nevoia de a alimenta țara cu energie curată, care ar trebui să beneficieze de 100% energie fără carbon până în 2035.

Franța este o altă țară care se bazează pe energie nucleară, cu cele 56 de reactoare care au o vârstă medie de 37 de ani. Țara europeană utilizează cea mai mare cantitate de energie derivată din fisiunea nucleară pe cap de locuitor. Pentru a continua să sprijine industria, oficialii francezi vor să construiască între șase și 14 reactoare până în 2035-2037.

Polonia și Republica Cehă sunt două țări europene care privesc energia nucleară ca pe un mijloc de a-și reduce dependența de energie bogată în carbon, în vreme ce Japonia ia în calcul repornirea unora dintre reactoarele existente și chiar construirea unor noi unități de producție.