Inteligența artificială cauzează și în prezent probleme pentru companiile care accelerează tranziția către acest model de calcul, cum ar fi Google sau Microsoft. Chiar Microsoft a semnalat un regres în ce privește ținta companiei privind neutralitatea climatică din cauza centrelor de date cu AI care utilizează foarte multă energie electrică. Astfel, Microsoft a fost prima mare companie de tehnologie care să apeleze la tehnologia nucleară pentru alimentarea acestor computere cu energie fără emisii directe de carbon.

Așadar, ESG Today scrie că Google este o a doua mare companie din domeniul tehnologiei care crede că micro-centralele nucleare pot fi soluția alimentării cu energie verde a acestor centre de date pentru AI. Compania a semnat astfel un parteneriat pe termen lung cu Kairo Power pentru implementarea SMR-urilor (reactoare nucleare de mici dimensiuni), care vor opera în SUA și vor furniza până la 500 MW de energie. Google și-a stabilit un obiectiv pentru anul 2030 prin care vrea ca toate centrele sale de date din lume să funcționeze pe energie nepoluantă în orice moment al zilei.

Michael Terrell, Google Senior Director, Energy and Climate, a declarat că „acest parteneriat este unul dintre eforturile noastre prin care ne dorim să ne alimentăm centrele de date și clădirile de birouri din întreaga lume cu energie nepoluantă. Această abordare ne permite să ajutăm sursele regenerabile, cum ar fi panourile solare sau centralele eoliene, pentru aprovizionarea continuă cu energie fără emisii.”

Kairos Energy este o companie fondată în 2016 în California care dezvoltă reactoare nucleare de mici dimensiuni alimentate de un combustibil asemănător ceramicii și răcite cu sare topită. Acest lucru permite funcționarea sistemului la o presiune scăzută comparativ cu centralele nucleare obișnuite, iar astfel, tehnologia este mai sigură și mai accesibilă.

Compania se așteaptă să implementeze primele astfel de SMR-uri până în 2030, iar până în 2035 ar putea ajunge la capacitatea de 500 MW.