Conform Reuters, emisiile de CO2 rezultate din producția de energie au ajuns anul trecut la un nou record, iar principala cauză a fost seceta globală, care a afectat producția de hidroenergie, astfel că statele afectate au fost nevoite să apeleze la combustibilii fosili pentru acoperirea deficitului.
Iar experții spun că tocmai acest lucru trebuie evitat, dacă ne dorim să ne atingem obiectivele climatice. „Departe de căderea rapidă de care avem nevoie pentru a îndeplini cerințele acordului climatic de la Paris, emisiile de CO2 au ajuns la un nou record istoric”, avertizează experții AIE.
Emisiile din sectorul energetic au crescut în 2023 cu 1.1% sau 410 milioane de tone de CO2, însă în ciuda acestui lucru, piața energiei solare și eoliene și adopția mașinilor electrice au contribuit la frânarea creșterilor cauzate de energia din combustibili fosili și de sectorul aviatic.
În același timp, înlocuirea hidrocentralelor cu unități pe cărbuni și alți combustibili fosili au contribuit cu 40% din creștere, respectiv 170 de milioane de tone de dioxid de carbon.
Oficialii AIE spun că „fără aceste impedimente, emisiile globale din sectorul energetic ar fi scăzut în anul 2023.”
Emisiile rezultate din producția de energie în SUA au scăzut anul trecut cu 4.1%, iar în Europa, cu aproape 9%, aceasta fiind una dintre cele mai grav afectate regiuni de secetă, însă în China, creșterea înregistrată a fost de 5.2%.
Comentezi?