Ce reprezintă Ora Pământului

Ora Pământului este un eveniment ce își are originile în anul 2007 și este o inițiativă demarată de către Fundația Mondială a Naturii (WWF) și partenerii săi ca un eveniment cu luminile stinse care a avut loc prima dată în Sydney.

De atunci și până în prezent, reprezentanții WWF susțin că milioane de oameni din 185 de state și teritorii participă în fiecare an în diverse moduri pentru a ajuta la protejarea planetei noastre și ecosistemele acesteia.

Este foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să îți stingi luminile timp de o oră pe an și să te bucuri de orice altă activitate, fie că vorbim despre un pui de somn, o drumeție sau să înveți mai multe despre planeta noastră.

Pentru a pune în perspectivă impactul pe care îl poate avea Ora Pământului, anul trecut, Vietnamul a reușit să-și reducă consumul de energie cu 300.000kWh de energie pe întreaga durată a evenimentului, o economie tradusă în aproximativ 25.000 de dolari americani.

Unele țări pot înregistra economii și mai mari participând la această cauză, însă aici nu este vorba doar de economisit bani, ci mai degrabă despre reducerea amprentei de carbon.

Când are loc Ora Pământului

Evenimentul internațional Ora Pământului are loc în fiecare an în ultima sâmbătă din luna martie, astfel că anul acesta, data este 25 martie. Între orele 8:30 și 9:30 seara se dă stingerea pentru toți cei care vor să participe.

Și tu poți decide să participi la unul dintre cele mai mari evenimente de mediu din lume, iar anul acesta marchează cea de-a 16-a aniversare. Poți afla mai multe despre Ora Pământului aici.

Este impresionant să vezi oameni din toată lumea cum participă la acest eveniment, întrucât monumente faimoase își sting și ele luminile pentru o oră, iar oamenii obișnuiți, afacerile locale și corporațiile participă și ele.

Dacă îți place să asculți muzică, nu-ți face probleme, căci poți asculta playlist-ul Earth Hour 2023 pe Spotify, creat de WWF-UK.

Curiozități Ora Pământului

Ora Pământului nu este doar despre stins lumina, ci despre reconectarea cu natura și cu oamenii de care îți pasă. Sunt o mulțime de activități pe care le poți face pe cont propriu, împreună cu partenerul de viață și te poți chiar alătura grupurilor care vor să ajute planeta.

De exemplu, în 2013, WWF Uganda a lansat ceea ce a devenit cunoscut drept Earth Hour Forest, un eveniment care a ajutat la reîmpădurirea a 2.700 de hectare de pământ.

De asemenea, în 2014, un bine-cunoscut personaj s-a alăturat Orei Pământului pentru a ajuta la popularizarea acestui eveniment.

Spider-Man este primul super erou din lume care a devenit ambasador al Orei Pământului, iar astfel a ajutat la popularizarea evenimentului în rândul populației tinere și nu numai.

Un an mai târziu, astronautul italian Samantha Cristoforetti a participat la Ora Pământului dintr-o locație dincolo de lumea pe care majoritatea dintre noi o cunoaștem. Pe timpul unei misiuni pe Stația Spațială Internațională, aceasta a afișat unei planșe pe care era scris mesajul „Schimbați schimbările climatice”, încurajând astfel oamenii să devină mai sustenabili.

Sustenabilitatea dă naștere inovațiilor, astfel că în Shanghai au fost instalați „copaci alimentați de energie solară”, astfel încât participanții la Ora Pământului să poată rămâne conectați și să își încarce telefoanele, totul cu energie regenerabilă.

La primul astfel de eveniment care a avut loc în 2007, aproximativ 2.2 milioane de oameni și 2.000 de afaceri și-au stins luminile pentru o oră pentru a sprijini cauza în Australia.

Activități Ora Pământului 2023

Până acum, pentru ediția din 2023 a evenimentului Ora Pământului, aproape 53.000 de oameni din 129 de state au promis să petreacă peste 13.800 de ore reconectându-se cu planeta, aproape 6.000 de ore în inițiative de restaurare a ecosistemelor și peste 30.000 de ore învățând mai multe despre planeta noastră, printre alte activități.

Până acum, India este lider în ce privește participanții înregistrați, cu 9.404 de ore de activități eco-friendly, iar România este a șaptea țară în ce privește numărul de participanți înregistrați, cu 2.525 de oameni care vor participa în diferite moduri.

Adevărul este că sunt foarte multe lucruri pe care le poți face pe perioada evenimentului Ora Pământului și te voi ajuta să îți alegi o activitate care ar putea face o oră să treacă într-un moment.

Când ai făcut ultima oară o drumeție? 25 martie ar putea fi o zi ideală pentru a face acest lucru, deoarece este un mod foarte bun de a face exerciții fizice, în vreme ce lași lumina stinsă acasă.

Mai degrabă preferi bicicleta? Nicio problemă, de ce nu te plimbi prin pădure, prin parc, prin cartier sau chiar între orașe. Orice ai alege, nu uita să stingi lumina acasă și să te pregătești de un mini-maraton de ciclism.

Surprinde-ți partenerul de viață cu o cină la lumina lumânării. Pregătește o masă romantică pentru doi, o sticlă de vin și un meniu vegetarian/vegan și ai terminat. Stingeți lumina în casă și stați de vorbă pe timpul cinei. Apoi, puteți merge la plimbare în parc sau chiar să petreceți timp cu rudele, încurajându-le chiar să stingă lumina.

Acesta este doar vârful iceberg-ului și probabil ai deja chiar tu o mulțime de idei despre activități potrivite pentru Ora Pământului. Totuși, dacă ai nevoie de mai mult ajutor, site-urile dedicate evenimentului te pot ajuta să găsești mai multe de făcut, nu doar în ora respectivă, ci chiar pe termen lung, ca un hobby.

Indiferent cum alegi să ajuți, participarea la evenimentul Ora Pământului este un mod foarte bun de a începe să te dedici acțiunilor climatice sau chiar să alegi o activitate pe care să o desfășori în timpul liber.

Mai mult decât un omagiu adus planetei, Ora Pământului poate fi o oportunitate de a descoperi lucruri noi, de a petrece timp cu cei dragi sau chiar cu tine.