The Next Web scrie că sinteza amoniacului ar putea fi cel mai poluant proces de producție a unui element chimic, fiind responsabil pentru 1.8% din emisiile eliberate la nivel global. Astfel, industria producătoare de amoniac poluează mai mult decât Marea Britanie, spun cercetătorii.

NitroVolt este startup-ul care vrea să ajute fermierii să producă în continuare mâncarea de care avem cu toții nevoie, dar cu mai puține emisii de carbon. Tehnologia proprietară a companiei, numită „nitrolizor”, poate produce amoniac folosind doar apă, aer sau energie regenerabilă, iar procesul nu eliberează emisii de carbon, spun oficialii.

NitroVolt a fost fondat anul trecut ca spin-off al Universității Tehnice din Danemarca, iar dispozitivul de dimensiunea unui container a fost proiectat de doi cercetători care au lucrat timp de șapte ani la producția de amoniac verde.

La scurt timp după fondare, startup-ul a primit un grant din partea Breakthrough Energy, iar recent, NitroVolt a obținut prima sa investiție pre-seed de 750,000 de euro din partea BackingMinds, un fond de investiții suedez. NitroVolt vrea nu doar să reducă emisiile asociate cu producția de amoniac, dar și să taie costurile acestui fertilizant pentru a-i ajuta pe fermieri să adopte varianta mai sustenabilă la scară largă.

Mattia Saccoccio, CTO și cofondator NitroVolt, a declarat că „investiția obținută ne permite să ne mutăm sediul într-o locație nouă și să angajăm experții de care avem nevoie pentru a putea scala această tehnologie.”

În plus, dispozitivul producător de amoniac curat poate fi implementat direct la ferme, conform NitroVolt, iar fermierii au nevoie doar de electricitate, preferabil din surse regenerabile, apă și aer pentru a-și putea produce propriul fertilizant. După ce procesul de producție este finalizat, amoniacul poate fi integrat imediat în sistemul de irigații pentru a ajunge pe terenurile agricole.

Suzanne Zamany Andersen, CEO-ul și cofondatoarea companiei, susține că sistemul are o capacitate zilnică de producție de 150 de kilograme de amoniac verde, suficient pentru a satisface nevoile unei ferme daneze de dimensiuni medii. Pentru a produce 150 de kilograme de amoniac, este nevoie de 450 de litri de apă.

„Tehnologia noastră face posibilă producția locală de amoniac și oferă control total utilizatorului final. Asta înseamnă că fermierii devin rezilienți în fața volatilității ce poate apărea în lanțul de aprovizionare și pot produce chiar ei chimicale fără emisii - ceea ce nu este posibil în prezent pe piață”, explică Andersen.

Cererea de amoniac s-ar putea tripla până în 2050, anul în care industria agricolă vrea să devină neutră din punct de vedere al emisiilor, astfel că integrarea rapidă a acestui dispozitiv poate contribui la reducerea amprentei de carbon asociată cu producția alimentară. Nitrolizorul poate fi scalat în funcție de nevoile fiecărei ferme, iar cu timpul, tehnologia poate avansa și poate fi îmbunătățită, optimizând consumul de resurse și capacitatea de producție.