Euronews.green scrie că Belgia, Bulgaria, Franța și România se numără printre țările care sprijină dezvoltarea centralelor nucleare și care caută „noi soluții de finanțare” pentru a menține funcționale reactoarele existente.

„Cerem incluziunea energiei nucleare în politicile ESG din cadrul sistemului financiar internațional, ținând cont că este una dintre sursele nepoluante de energie”, au comunicat oficialii europeni în cadrul declarației.

Peste 400 de CEOs, cercetători și politicieni s-au adunat recent în Bruxelles pentru Summit-ul Energiei Nucleare, găzduit de Premierul belgian Alexander De Croo și de Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), Rafael Mariano Grossi.

Participanții au promis să sprijine dezvoltarea tehnologiilor emergente pentru energie nucleară, cum ar fi reactoarele nucleare de mici dimensiuni (SMRs) și s-au angajat la o „cooperare coordonată pentru furnizarea cu combustibil nuclear, echipamente de producție și securizarea resurselor.”

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a declarat că „investițiile trebuie să continue, iar guvernele trebuie să sprijine inițiativele de energie nucleară pentru a asigura finanțarea necesară”, pentru a putea asigura un flux continuu de energie din surse curate.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că „una dintre principalele bariere este securizarea finanțării necesare. Guvernele trebuie să țină seamă de riscurile financiare și să ofere subvenții care pot fi sprijinite și de instituțiile bancare.”

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că atât investițiile publice, cât și cele private, vor fi necesare pentru a oferi suport energiei nucleare, dar critice vor fi și investițiile în tehnologiile nucleare inovatoare.

Premierul croat Andrej Plenkovic precizează că țara pe care o reprezintă a investit până în prezent peste 300 de milioane de euro pentru a menține operaționale reactoarele nucleare pe care le are în prezent până în 2043 și încurajează și alte finanțări pentru forma nepoluantă de energie.

Alexander De Croo, care deține în prezent președinția prin rotație a Consiliului UE, spune că regiunea trebuie să adopte o „abordare comprehensivă și să îmbrățișeze cât mai multe surse curate de energie”, astfel că energia nucleară este o alternativă complementară pentru alte surse regenerabile, cum ar fi cea solară sau eoliană.