Raportul analizează evoluția valorii comerciale și a impactului climatic, ca urmare a implementării controlului digital al clădirilor, prin intermediul soluțiilor de IoT, pentru monitorizarea, verificarea și optimizarea consumului de energie.

În acest fel, proprietarii vor putea reduce emisiile de CO2 și cheltuielile cu energia, crescând în același timp și valoarea proprietății.

Raportul evidențiază avantajele pe care clădirile conectate le pot aduce beneficiarilor pe scară largă.

Soluțiile de conectivitate prin IoT pot aduce plus-valoare unei clădiri, iar o potențială reducere de 10% a costului anual al energiei (ca urmare a ajustării parametrilor sistemului de încălzire, în funcție de amplasamentul fiecărei clădiri în parte, a performanței sale energetice și a consumului de energie termică proiectat pentru aceasta) ar aduce economii chiar mai mari.

Raportul oferă și informațiile necesare pentru a calcula valoarea beneficiilor aduse de managementul energiei, astfel încât să poată fi estimate economiile de costuri și eficiența energetică, luând în calcul prețurile la energie și alți factori.

Având în vedere că, în UE, un procent de 36% din emisiile de CO2 provine din sectorul imobiliar, scăderea consumului de energie este esențială pentru atenuarea efectelor crizei energetice din Europa, precum și a efectelor schimbărilor climatice care afectează întreaga planetă.

În contextul ascensiunii prețurilor la energie și al fenomenului global de urbanizare, este necesară o transformare rapidă a clădirilor tradiționale în clădiri inteligente, care să utilizeze conectivitatea IoT.

Prin intermediul conectivității celulare (cu ajutorul companiei Kiona), administratorii de proprietăți pot să optimizeze consumul de energie și să remedieze potențialele probleme înainte ca acestea să devină foarte costisitoare.

Kiona își propune să prevină risipa de energie și să reducă emisiile de CO2 în cele peste 55.000 de unități comerciale, industriale, rezidențiale și publice, pe care le administrează în prezent.

Mai exact, cu ajutorul Kiona, sectorul imobiliar își poate atinge obiectivele financiare și de sustenabilitate (ca urmare a implementării proceselor digitale la nivelul clădirilor noi și vechi), peste 5.500 de clădiri folosind soluțiile de conectivitate celulară alimentată de platforma Ericsson IoT Accelerator (oferită ca serviciu printr-o rețea globală de furnizori de servicii de telecomunicații parteneri).

Platforma Ericsson IoT Accelerator oferă vizibilitate și control complet al tuturor dispozitivelor IoT, pe parcursul întregului ciclu de viață, indiferent de locația lor, iar aceste capabilități sunt extrem de importante pentru furnizarea de servicii de management și optimizare energetică a clădirilor conectate.

Punând la dispoziție tehnologia intuitivă și soluțiile de conectivitate IoT dezvoltate de Ericsson, Kiona le permite administratorilor de proprietăți să colecteze date despre clădirile pe care le au în portofoliu prin senzori integrați și să le gestioneze fără a fi necesar să se afle la fața locului.

”Implementarea conectivității celulare IoT în sectorul imobiliar aduce beneficii piețelor din întreaga lume, începând cu reducerea consumului de energie și a altor costuri operaționale, până la creșterea valorii unei proprietăți și creșterea nivelului de satisfacție al chiriașilor. Deși beneficiile variază de la o țară la alta, consumul redus de energie aduce avantaje de ordin financiar și pentru mediul înconjurător la scară largă”, precizează Jens Erler, IoT Client Principal, Technology & Emerging Business, în cadrul Ericsson.

Ericsson IoT Accelerator le permite companiilor să implementeze, să gestioneze și să-și extindă cu ușurință afacerea la nivel global, de pe o singură platformă IoT.

În prezent, Ericsson IoT Accelerator deservește peste 9.000 de întreprinderi din peste 100 de țări și gestionează mai bine de 90 de milioane de conexiuni, incluzând un număr mai mare de 20 de milioane de eSIM-uri.