A 28-a Conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP28) a convins 100 de țări să promită realizarea unui obiectiv comun, dar ambițios: să tripleze capacitatea de energie electrică la nivel global până în 2030. A trecut un an de la această întâlnire, iar țările nu prezintă un progres care să facă planeta mai sustenabilă posibilă în timpul promis, conform CanaryMedia.

Totuși, conform raportului anual despre energie regenerabilă făcut de Agenția Internațională de Energie (IEA), obiectivul încă poate fi realizat.

Cum se poate tripla capacitatea de energie regenerabilă?

Între 2024 și 2030, țările din întreaga lume ar trebui să construiască o capacitate peste 5.500 de gigawați (sau 5.5 terawați) de energie regenerabilă. Pentru o comparație, la nivel global, planeta a avut energie curată echivalentă cu doar 2 terwați. Numai în China se vor construi 3.2 terawați, mai mult decât jumătate din total, în timp ce Uniunea Europeană și Statele Unite vor să construiască o zecime. Următorul mare contribuitor poate fi India, cu peste 350 de gigawați regenerabili de acum până în 2030.

Aceste cifre ar putea aduce planeta la obiectivul setat de COP28, adică mărirea capacității de energie regenerabilă cu 2.7 ori mai mult până la sfârșitul deceniului. O mare parte din această capacitate va veni din instalații solare mici și mari.

IEA are proiecte pentru construirea a 2.5 terawați la scară utilitară și aproape 1.7 terawați de energie solară distribuită. Între 2017 și 2023, spre exemplu, doar 745 gigawați la scară mare au fost construiți.

De ce avem nevoie de energie solară?

Dacă energia solară se dezvoltă la viteza dorită, o să devină cea mai mare sursă de energie regenerabilă din lume până la finalul secolului, depășind vântul și hidroenergia. Cu atât mai mult, dacă estimările celor de la IEA se vor dovedi adevărate, aproape jumătate din producerea de energie electrică la nivel global va deveni regenerabilă.

La momentul actual, nu este îndoială că folosirea energiei regenerabile se va extinde în următorii ani, ci dacă se va extinde suficient de rapid și dacă va elimina în timp util combustibilii fosili.