Ediția Solve for Tomorrow 2022-2023 a avut un număr record de 325 de înscrieri la nivel național, dintre care 24 de proiecte finaliste.

Echipa Verde a câștigat cu un prototip al unui sistem hidroponic care permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și adaos de ulei vegetal, care crește ritmul de evaporare a apei.

Cele 24 de proiecte ajunse în Finală au fost jurizate pe baza unor criterii atent definite – cea mai bună utilizare a tehnologiei (aplicație, produs sau serviciu) pentru a aborda una dintre temele competiției, calitatea detaliilor și claritatea planului final prezentat în cadrul pitch-ului final, dezvoltarea vizibilă a ideii, inclusiv crearea unui prototip și testarea acestuia în rândul publicului vizat, creativitatea și originalitatea ideii, fezabilitatea soluției în raport cu tehnologia, reursele, legislația și reglementările actuale luate în considerare, potențialul ideii de a avea o influență bună asupra societății și/sau a mediului, potențialul de a ajunge la publicul vizat și demonstrarea metodei Sustainable Design Thinking.

Am discutat cu Cosmin Buzic, Alexandra Olărean, Gabriela Lupancu, Ioana Radion și Emilia Alexandra Florean, cei cinci membri din Echipa Verde, pentru a înțelege mai bine proiectul lor, dar și pentru a afla obiectivele de viitor ale acestor tineri.

Cum funcționează prototipul elevilor

Cei 5 elevi din Rădăuți au venit la Solve for Tomorrow cu un prototip al unui sistem hidroponic ultraeficient, prin care se poate reduce consumul de apă în agricultură, dar fără a afecta calitatea culturilor.

„Acest sistem permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și adaos de ulei vegetal, care încetinește ritmul de evaporare a apei. Două calculatoare controlează sistemul și în cazul în care pH-ul nu este ideal și iese din intervalul stabilit de noi, acestea adaugă automat o soluție de ridicare sau scădere a pH-ului”, explică cei cinci elevi strategia lor.

Procedura este urmată și pentru a menține concentrația ideală de nutrienți, care este calculată după un algoritm în funcție de lumina pe care o primește planta. „Cu ajutorul aplicației Coolterm, informații precum temperatura, pH-ul și concentrația de nutrienți sunt înregistrate într-un filier text”, spun elevii.

Cu ajutorul acestui prototip, consumul de apă este redus până la 25% față de sistemele deja existente, datorită peliculei de ulei existente în rezervor.

Din punctul de vedere al celor 5 elevi din Rădăuți, sistemul poate fi aplicabil la scară industrială prin adăugarea mai multor canale de dimensiuni mari și a unui server pentru fiecare hectar.

Ideea a venit gândindu-se la seceta cu care se confruntă România. „Ne-am documentat despre cum am putea diminua impactul acestei probleme, astfel descoperind sistemele hidroponice. Am ajuns la concluzia că cea mai practică soluție ar fi să reducem evaporarea. În primul prototip am încercat o metodă care nu a funcționat, apoi am descoperit pelicula de ulei”, spun elevii din Rădăuți.

Dacă sistemul lor ar fi aplicat la scară largă, consumul de apă ar putea scădea semnificativ, iar culturile ar putea evolua odată cu tehnologia. De altfel, participarea la Solve for Tomorrow i-a ajutat prin workshop-urile la care au participat.

„A fost o călătorie pusă sub semnul dezvoltării, colaborării și a grijei față de mediu. Am învățat să comunicăm mai bine, între noi, dar și cu alții, chiar dacă sunt cumpărători sau oameni care erau interesați de ideea noastră”, spun cei cinci elevi.

Pentru ei sesiunile de „Sustainable Design Thinking” au fost cele mai eficiente, pentru că au reușit să perfecționeze produsul, ajungând ca prototipul final să suporte un număr mai mare de plante față de primul.

Ce urmează pentru elevi?

În momentul de față Echipa Verde vrea să transforme prototipul lor într-o realitate și vor să-și construiască propria seră pentru a testa ideea la o scară mai largă, ajungând ca în timpul facultății să se adapteze pentru ca sistemul să fie aplicabil pe mai multe hectare de teren. Până la urmă, orice idee bună devine desăvârșită doar prin transformarea în realitate.

Dar am vrut să aflu și ce cred aceștia despre modul în care școala ar putea ajuta elevii să se implice mai mult și programa să fie mai adaptată nevoilor lor.

„Ar trebui să se pună mai mult accent pe dezvoltarea creativității elevilor, pentru ca ei să găsească soluțiile problemelor cu care se vor confrunta, nu să memoreze rezolvările găsite de alții. Totodată, punerea în practică a materiei predate la clasă ar putea ajuta mulți elevi să o stăpânească mai bine, lucru util în viitor”, consideră cei 5 tineri.

Din punctul lor de vedere, competițiile precum Solve for Tomorrow joacă un rol esențial în dezvoltarea ideilor participanților și îi motivează să-și ducă viziunea mai departe. „Obiectivul nostru în participare este să ne îmbunătățim și să popularizăm ideea înspre crearea unui viitor mai bun”, explică cei 5 membri ai Echipa Verde.