Potrivit Terra Daily, în jur de 40% din speciile de plante sunt în pericol de dispariție, iar experții susțin că plantele care nu ne sunt de folos în mod direct sunt cele mai vulnerabile.

Acest lucru este cauzat parțial de ceea ce se cheamă „disparitate de conștientizare a plantelor”, ceea ce înseamnă că oamenii sunt mai interesați de dispariția animalelor, însă când vine vorba de plante, ei sunt mai puțin interesați de situația acestora.

Aici intervin documentarele și docuseriile realizate despre plante, deoarece aceste tipuri de emisiuni ne pot ajuta să conștientizăm situația speciilor pe cale de dispariție.

Green Planet, un documentar realizat de către BBC în 2022, a fost urmărit de mai bine de cinci milioane de oameni în Marea Britanie și a evidențiat mai multe specii de plante. Printre acestea se numără speciile care trăiesc în pădurile tropicale, cele acvatice și chiar specii de deșert.

Căutările pe Google în țară care au inclus speciile de plante prezentate în documentar au avut o cotă de 28.1% din totalul căutărilor.

În același timp, 31.3% din paginile de Wikipedia deschise în zilele de după difuzarea documentarului au avut legătură cu plantele care au apărut în producția celor de la BBC.

Joanna Kacprzyk, autorul principal al studiului, a declarat că „în acest studiu, demonstrăm faptul că documentarele despre natură pot crește conștientizarea față de speciile de plante în rândul urmăritorilor. Rezultatele noastre arată faptul că audiența a fost foarte interesată de câteva specii de plante în mod deosebit. Acestea pot fi folosite pentru a accentua eforturile de conservare ale plantelor și să oprim pierderea speciilor de plante.”