World Atlas scrie că orașele aflate pe coastă la altitudini scăzute și care au fost expuse la inundații sunt cele care ar putea avea de suferit în viitor cel mai mult din cauza creșterii nivelului mării.

Miami

Miami în SUA este unul dintre posibilele orașe care s-ar putea afla în curând sub apă ca o consecință a încălzirii globale cauzate de oameni.

Nivelul mării din zona respectivă înregistrează una dintre cele mai rapide creșteri din lume, spun experții, iar inundațiile din prezent deja cauzează diverse probleme pentru sistemul de apă potabilă și chiar pentru fundația anumitor clădiri și structuri.

Pentru a face orașul mai locuibil pentru rezidenți, oficialii din Miami ar trebui să ridice locuințele mai sus sau să le întărească fundațiile.

Chiar și așa, dacă schimbările climatice vor continua să se înrăutățească în timp, Miami ar putea fi în mare pericol până la jumătatea acestui secol.

Un anumit expert în probleme de mediu susține că „nu există niciun scenariu posibil în care Miami să mai existe până la finalul acestui secol.”

Amsterdam

Amsterdam este un alt oraș, de data aceasta din Europa, care se confruntă cu probleme mari în ce privește creșterea nivelului mării și inundațiile.

Acest lucru este cauzat de sistemul de navigație format din canale care este legat de mare, astfel că orice creștere a nivelului acesteia va determina un risc mai mare de inundații în așezarea urbană.

Acest lucru este accentuat și de faptul că Olanda în sine este o țară care se află în mare parte sub nivelul mării, și a reușit să se mențină „la suprafață” de-a lungul timpului cu ajutorul barajelor în orașe precum Amsterdam.

De-a lungul istoriei, inundațiile majore au deteriorat semnificativ mai multe clădiri din țară și au ucis mii de oameni și de animale.

Până când schimbările climatice vor fi oprite, lucru care ar putea dura mulți ani, autoritățile olandeze trebuie să mențină sub control sistemele de drenare și barajele și să le îmbunătățească, la nevoie.

Veneția

Veneția este unul dintre cele mai cunoscute orașe din lume, datorită sistemului său complex de navigație pe care circulă gondole, dar și al arhitecturii italienești.

Dacă voiai să vizitezi acest oraș, ar trebui să o faci cât mai repede, pentru că el s-ar putea afla sub apă până în secolul următor. Asta din cauză că Veneția se scufundă în prezent la o rată de circa doi milimetri pe an și este constant amenințat de maree și inundații.

Cea mai gravă inundație din istoria recentă a avut loc în anul 2018, atunci când furtunile violente au provocat cea mai mare inundație din ultimul deceniu, iar un an mai târziu, în 2019, 90% din suprafața Veneției a fost inundată.

În 2003, autoritățile au început construirea unei bariere care a fost proiectată în anii '80, însă ea nu a fost finalizată nici până în prezent, iar dacă problemele cauzate de schimbările climatice vor persista, s-ar putea să nu conteze dacă ea va fi sau nu construită.

Cu toate acestea, protejarea orașului ar trebui să fie o prioritate pentru oficiali, care trebuie să încerce să mențină Veneția la suprafață prin toate modurile posibile.

New Orleans

Orașul New Orleans din SUA are una dintre cele mai bogate istorii și culturi din țară și a fost puternic influențată de către francezi.

Deoarece anumite zone din oraș se scufundă la o rată de cinci centimetri pe an, experții NASA au declarat în 2016 că întregul oraș se va afla sub apă până în 2100.

Atunci când dezvoltarea sa a fost demarată la începutul secolului al XIX-lea, orașul era în totalitate deasupra nivelului mării, însă până în 1935, 30% deja se afla sub nivelul mării. În prezent, jumătate din New Orleans se află sub nivelul oceanului, iar unele zone se află la o altitudine atât de joasă încât ar putea fi irecuperabile în următorii ani.

Parcurile Naționale Biloxi și Jean Lafitte par să fie cele mai afectate zone de această situație, iar autoritățile trebuie să găsească constant noi moduri prin care să mențină orașul și zonele înconjurătoare la suprafață.

Maldive

Atracția turistică populară din Oceanul Indian este un alt loc de pe Pământ care este în pericol de a dispărea sub ape. Cele 1.200 de insule ale sale sunt casa a 540.000 de locuitori, dar și turiști care vin aici pentru apele foarte curate.

Cercetătorii au avertizat cu privire la faptul că existența Maldivelor este în pericol, iar 77% din arhipelag ar putea dispărea până în secolul viitor dacă nivelul mării va crește chiar și cu 1.5 metri.

Acestea sunt doar câteva dintre locurile din lume care sunt amenințate de încălzirea globală și de creșterea nivelului mării și care ar putea dispărea în curând, dacă nu acționăm pentru a opri creșterea temperaturilor.