Reuters scrie că îngrijitorii fermei solare au „angajat” oi pentru a curăța iarba de care ar fi trebuit să se ocupe chiar ei, pentru a o menține la o lungime mică, astfel încât aceasta să nu interfereze cu panourile care colectează energie solară.

Astfel, la ferma solară din Rogana, peste 100 de oi și câteva capre se hrănesc cu iarbă și curăță, în același timp, împrejurimile fotovoltaicelor.

Ciobanul care deține turma, Rexhep Rrudhani, a declarat că „muncitorii au realizat faptul că întreținerea câmpului este dificilă și m-au rugat să îmi aduc oile la păscut aici. Oile consumă tot felul de ierburi aici și curăță totul. Așadar, cu toții avem de câștigat.”

Kosovo are a cincea cea mai mare rezervă de cărbuni din lume, estimată la 12-14 miliarde de tone de lignit, astfel că 90% din electricitatea produsă la nivel național este obținută din această resursă poluantă, în vreme ce regenerabilele asigură doar 10%. Totuși, oficialii țării vor ca, până la jumătatea secolului, Kosovo să renunțe la producția de energie din cărbuni.

Arber Maliqi, managerul fermei solare care a renunțat la mașinile de tuns iarba pe benzină, a declarat că „producția de energie solară și îngrijirea instalației cu ajutorul oilor înseamnă că soluția noastră este „verde” în ambele sensuri.”