Am scris în mai despre Global Plastic Watch, o aplicație care poate detecta deșeurile din plastic și care creează în timp real, pe baza datelor, o hartă interactivă cu poluanții din plastic.

Un alt proiect care își dorește să facă același lucru folosește imagini din satelit de la Agenția Spațială Europeană pentru a descoperi puncte în care s-au adunat mai multe deșeuri, potrivit The Conversation.

Cercetătorii pot determina pe baza datelor dacă aceste locuri adună și mai multe mase plastice și dacă ele se află în apropierea lacurilor sau râurilor, pentru a le putea îndepărta la timp.

Acest sistem bazat pe inteligență artificială a descoperit 4.000 de locuri în care s-au acumulat cantități mari de deșeuri din plastic, iar unul din cinci se află la mai puțin de 200 de metri de râuri.

În vreme ce AI-ul este de mare ajutor când vine vorba de detectarea acestor locuri și a modelelor, în general, nu ne putem baza doar pe acesta, deci este important ca, cel puțin o persoană, să analizeze datele pentru a se asigura că acestea sunt corecte.

Asta înseamnă că putem detecta problema cu ajutorul calculatoarelor, însă de noi depinde să determinăm care necesită atenție imediată și să prioritizăm, în general.

Pentru a obține rezultate și mai precise, cercetătorii și organizațiile ar putea folosi, în viitor, drone și puncte de recoltare a probelor care pot colecta date importante despre viața marină.

Astfel, putem știi dacă o anumită zonă este mai afectată de poluare decât altele și ce tip de poluant a invadat un anumit ecosistem.

Este esențial să folosim inteligența artificială pentru a ne proteja în viitor planeta, fie că vorbim despre suprafața terestră, de aer sau de ape.