Rezultatele studiului vorbesc despre nevoia unei transformări fundamentale pentru ca economia globală să devină cu adevărat ”verde”. Totodată, vor fi joburi care vor dispărea, dar într-o lume în care se va atinge neutralitatea emisiilor de carbon vor fi create și o multitudine de noi roluri.

Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon înseamnă un echilibru între emisii și reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanți. Absoarberea dioxidului de carbon și înmagazinarea acestuia este cunoscută ca sechestrare a dioxidului de carbon. Pentru a obține emisii nete zero, toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial vor trebui contrabalansate prin sechestrarea dioxidului de carbon.

Raportul McKinsey descrie faptul că suma totală cheltuită de guverne, companii, precum și de indivizi, pe sisteme energetice va trebui să crească cu 3.500 de miliarde de dolari anual, în fiecare an, dacă omenirea își va dori cu adevărat să atingă obiectivul de a avea zero emisii nete în anul 2050.

În acest moment există o creștere cu 60% a sumelor investite, echivalentul a jumătate dintre profitul corporațiilor din întreaga lume, un sfert din venitul pe impozit global și 7% din cheltuielile gospodăriilor.

Totodată, raportul McKinsey prezintă și 6 caracteristici menite să ajute tranziția la o economie verde, începând cu faptul că acest demers va afecta toate industriile.

Astfel, o tranziție spre net-zero va trebui să fie universală, în contextul în care toate emisiile de carbon și d metan vin de la 7 industrii (electricitate, industrie, mobilitate, clădiri, agricultură, deșeuri, silvicultură).

În al doilea rând, tranziția trebuie să fie semnificantă – creșterea sumelor cheltuite în următorii 30 de ani la 3.500 de miliarde de dolari.

Totuși, tranziția este inegală, țările dezvoltate și bogate în combustibili fosili fiind mai expuse la o tranziție spre emisii zero comparativ cu alte țări, și este expusă la riscuri.

Printre cele mai notabile schimbări s-ar număra faptul că vom vedea o creștere a facturilor la energie, pierderea locurilor de muncă în țări unde sunt industrii puternice dar poluante, modificări în alimentație și în modul în care ne vom deplasa.

Însă, această tranziție este bogată în oportunități. Astfel, potrivit acestui raport, deși 185 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute, alte 200 de milioane de noi roluri ar putea fi create până în 2050.