Conform Euronews.green, valul de caniculă venit din nordul Africii a lovit deja Grecia și Cipru, iar autoritățile turce se luptă constant cu incendii de vegetație, apărute ca urmare a temperaturilor ridicate. Aceste fenomene meteo extreme au determinat închiderea școlilor sau chiar a unor atracții turistice, pentru protejarea populației.

Totodată, meteorologii spun că acesta este doar începutul unei veri care ar putea fi insuportabile din punct de vedere al temperaturilor.

Săptămâna trecută, temperaturile au depășit 44 de grade Celsius în Creta, în vreme ce în Grecia, acestea au ajuns la peste 40. Anul trecut, un val de caniculă care a lovit Republica Elenă a durat 16 zile, iar autoritățile au fost nevoite să închidă Acropolele pentru a proteja turiștii, la fel ca anul acesta.

Și autoritățile din Cipru au fost nevoite să avertizeze populația și turiștii cu privire la pericolul pe care îl prezintă temperaturile ridicate, pentru că săptămâna trecută, temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius, iar munca efectuată în spații deschise a fost temporar oprită. Peste 3.2 hectare de păduri au ars în Cipru ca urmare a incendiilor de vegetație izbucnite ca rezultat al temperaturilor ridicate, iar vântul i-a pus în dificultate pe pompieri.

Meteorologii din Cipru au explicat faptul că până în prezent, 2024 a fost al zecelea cel mai uscat an din ultimii 123.

Experții din cadrul Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus (C3S) spun că sudul Europei este lovit de valuri de caniculă mai intense ca urmare a mișcării curenților de aer calzi care circulă dinspre nordul Africii.

În plus, temperaturile nu se vor potoli prea curând, pentru că vara abia a început, astfel că și canicula va începe să se extindă către tot mai multe zone din Europa.

„Spre final, vara ar putea fi mai caldă decât media în mai toate regiunile din Europa, iar în sud, precipitațiile vor fi mai reduse decât de obicei, în vreme ce în nord, vor fi mai abundente”, spun oficialii C3S.