Un sondaj realizat de CBRE, una dintre cele mai importante companii de pe piața de consultanță imobiliară, în rândul a peste 500 de profesioniști din domeniul imobiliar comercial din întreaga lume arată că principalii factori care determină companiile să se îndrepte către ESG sunt reglementările, precum Acordul de la Paris și Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, costurile de operare în creștere și controlul tot mai mare din partea proprietarilor.

Potrivit analizei CBRE, aproximativ 70% dintre respondenți și-au concentrat atenția asupra ESG în 2022, pe fondul factorilor externi, precum impunerea din partea guvernelor de transparență a strategiei ESG, dar și din cauza prețurilor mai mari la energie (55%). Totodată, politica internă a companiei, valorile sau etica au reprezentat prioritățile de top pentru toți respondenții.

În același timp, caracteristicile ESG ale clădirilor au impact direct asupra tranzacțiilor imobiliare. Reducerea consumului de energie a cântărit cel mai mult în deciziile de investiții și tranzacții ale ocupanților (88%). De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenți ar căuta o reducere sau ar respinge cu totul o ofertă dacă o clădire nu are aceste caracteristici.

Datele analizate de CBRE au scos la suprafață un accent mult mai mare asupra laturii sociale din partea companiilor. Astfel, în deciziile imobiliare, pentru 86% din respondenți este importantă apropierea de transportul public. În același timp, 52% dintre respondenți au declarat că ar respinge o clădire ce se află în mijlocul unei controverse.

Principalele provocări pentru implementarea obiectivelor ESG constau în disponibilitatea sau calitatea slabă a datelor (53%), costuri care depășesc beneficiul, ceea ce face dificilă justificarea acțiunii (39%) și beneficii necunoscute sau incerte (36%).

“În CEE, clădirile reprezintă mai mult de 40% din consumul regional de energie electrică și produc mai mult de 36% din emisiile de carbon. Din costul unui ciclu de viață al unei clădiri comerciale, 40% este reprezentat de costul cu energia. Aceste cifre demonstrează urgența acțiunii la capitolul sustenabilitate la nivelul regiunii. Strategia de ESG nu mai este o opțiune, a devenit o necesitate, având în vedere că are impact direct asupra reducerii costurilor în business. Avem nevoie să ne uităm în primul rând la schimbări care pot fi implementate azi, dar în același timp trebuie să privim deja și în perspectivă, la măsuri care schimbă fundamental modul de operare al clădirilor: revizuirea tuturor operațiunilor clădirilor, implementarea sistemului de monitorizare a energiei, implementarea și integrarea de senzori în BMS, implementarea și integrarea de senzori de CO2 pentru a gestiona fluxul de aer, energie alternativă, retrofitting sau conectarea portofoliului la o platforma de date ESG. CBRE monitorizează în platforma proprie indicatori precum consumul excesiv de energie în peste 10.000 de clădiri și poate genera consultanța de eficientizare detaliată pe baza acestor date esențiale”, a declarat Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & EMEA Client Management, CBRE.

Proprietarii de clădiri din România mizează pe sustenabilitate

Investitorii și chiriașii din România par să aibă așteptări mai mari în ceea ce privește caracteristicile de mediu ale clădirii, decât omologii lor din alte țări, potrivit sondajului CBRE, la care au răspuns 20 de proprietari de clădiri din România.

”România se aliniază tendințelor europene, când vine vorba de sustenabilitate. Rezultatele sondajului au arătat că Europa Centrală este lider în ceea ce privește setările de obiective net zero, companiile din CE și Marea Britanie angajându-se să atingă obiectivele net zero mai devreme decât respondenții din alte zone geografice. Când vine vorba de România, putem spune chiar că așteptările proprietarilor de clădiri sunt mai exigente, iar aceștia acordă o importanță și mai mare standardelor ESG. În plus, ESG devine o presiune din ce în ce mai mare asupra performanței clădirilor, mai ales pentru companiile de leasing”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research în cadrul CBRE.

Rezultatele analizei ESG realizată de CBRE au arătat că 99% dintre respondenții români consideră prioritare caracteristicile care reduc consumul de energie.

În același timp, certificarea pentru clădiri verzi ocupă locul doi în opinia proprietarilor români, cu un procent de 89%. Printre caracteristicile de mediu esențiale pentru proprietarii de clădiri se numără și tehnologia inteligentă, care ajustează operațiunile clădirii pentru a reduce impactul asupra mediului (88%). Generarea energiei regenerabile și existența unui punct de încărcare pentru vehicule electrice sunt, de asemenea, în topul criteriilor prioritare pentru proprietarii de imobile.

Pe măsură ce componenta ESG devine prioritară, companiile imobiliare comerciale (CRE) încep să-și îmbunătățească și să-și valorifice performanțele ESG pentru a genera valoare și a rămâne competitive. Menținerea unui dialog deschis rămâne crucială pentru a minimiza riscul ca unele clădiri să devină învechite și nedorite pentru ocupanți.