Conform Energy Daily, pentru că depozitele de litiu sunt din ce în ce mai puține și vom avea nevoie de tot mai multe baterii pentru viitorul electrificat, cercetătorii încearcă să întrebuințeze și alte materiale din aceeași familie chimică pentru a înlocui litiul.

Carapacele de crabi au fost folosite și în trecut pentru a produce baterii zinc-ion, însă o echipă de la ACS Omega a început să implementeze „carbon din carapacele crabilor” în celulele sodiu-ion, care ar putea fi o alternativă mai viabilă.

Comparativ cu ionii din bateriile cu litiu, cei din celulele cu sodiu sunt mai mari și nu pot fi utilizați cu grafitul acestora. În schimb, bateriile sodiu-ion se bazează pe carbon dur pentru a funcționa, iar acest material poate fi obținut carapacele dure ale crabilor.

Pentru a le face utilizabile în industria bateriilor, cercetătorii au expus resturile alimentare la temperaturi de peste 500 de grade Celsius, după care au aplicat sulfură de fier sau sulfură de staniu pe carbonul pe care l-au obținut.

După ce au uscat materialul, aceștia au putut forma anodul necesar pentru baterii. Două celule care au folosit ambele compoziții au fost testate și s-a demonstrat că rezistă până la 200 de cicluri de încărcare-descărcare.

Comparativ cu bateriile cu litiu, această tehnologie nu este la fel de rezistentă, însă odată cu timpul și evoluțiile tehnice, ea ar putea deveni o alternativă reală, potrivit echipei de cercetători.