”Exploatarea umană are loc pe scară largă în mijlocul nostru, nu doar în păturile joase ale societății. Prin urmare, este important ca oamenii care sunt pe cale să-și caute un loc de muncă în Suedia să cunoască riscurile și drepturile care există aici”, spune Paulina Bolton, anchetator în cauze de trafic de persoane de la Autoritatea Suedeză pentru egalitatea de gen.

Exploatarea umană și traficul de persoane pentru muncă forțată au loc într-o serie de domenii, printre altele în domeniul construcțiilor, hoteluri și restaurante, cules de fructe de pădure și servicii casnice.

Infracțiunile au în multe cazuri caracter transfrontalier și se pot desfășura atât în țările de origine, precum și în țările de tranzit și în țările de destinație.

Campania de informare Before You Go se adresează persoanelor care urmează să-și caute un loc de muncă în Suedia. Campania constă parțial dintr-un film pe YouTube, în care oamenii care s-au stabilit deja în Suedia oferă sfaturi compatrioților lor, și parțial dintr-o pagină cu informații de la Autoritatea suedeză pentru egalitatea de gen.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.

”Exploatarea și traficul de persoane sunt infracțiuni grave care iau amploare în perioade de criză. Sper ca această campanie să ajute mai multe persoane să găsească rute sigure spre un loc de muncă”, spune Edi Mujaj, consilier principal la Consiliul Statelor Mării Baltice.

Scopul campaniei este acela de a informa cu privire la riscurile și drepturile de pe piața forței de muncă din Suedia, pentru ca mai puțini oameni să fie expuși la exploatarea și la traficul de persoane.

Exploatarea umană și traficul de persoane

Exploatarea umană este o infracțiune care implică munca forțată sau în condiții nerezonabile. În Suedia, exploatarea umană are loc în domenii precum culesul fructelor de pădure, hoteluri și restaurante, grădinărit, lucrări de construcții și lucrări de asfaltare și pavaj.

Traficul de persoane este o infracțiune care în multe cazuri are loc peste granițele naționale. În traficul de persoane, mai mulți autori din diferite țări cooperează adesea pentru a transporta oameni dintr-un loc în altul. Traficanții de persoane pot confisca pașapoartele oamenilor pentru a le limita libertatea de mișcare.

Autoritatea pentru egalitatea de gen (Jämställdhetsmyndigheten) este responsabilă de coordonarea activității suedeze împotriva traficului de persoane și trebuie să contribuie la o implementare eficientă a politicii suedeze cu privire la egalitatea de gen.

Consiliul Statelor Mării Baltice (Östersjöstaternas råd) este o organizație de cooperare pentru țările din jurul Mării Baltice. Organizația are ca scop dezvoltarea democratică în regiune și întărirea legăturilor dintre țări.