Potrivit Slash Gear, planeta noastră este mai caldă cu 1.1 grade Celsius decât acum un secol, ceea ce poate nu pare mult, însă este principalul factor pentru apariția secetei, creșterea nivelului apelor, fenomenelor meteo extreme și ale incendiilor.

Reducerea emisiile de carbon și tehnologiile pentru captarea acestora, precum cele care folosesc panouri solare pentru a sechestra emisiile de gaze cu efect de seră, ne pot ajuta să remediem unele dintre aceste probleme.

Totuși, s-ar putea ca ele să nu fie suficiente pentru a reduce frecvența acestor fenomene meteo.

Cercetătorii de la MIT au prezentat propria lor soluție, sub forma „bulelor de silicon subțiri, asemănătoare filmelor pentru fotografie”, care pot fi aranjate ca o plută în spațiu.

Dispozitivul propus ar avea dimensiuni similare cu Brazilia și ar fi un strat de protecție suplimentar împotriva radiaților solare puternice.

Bulele de silicon pot fi create în spațiu și înghețate pentru a sta lipite una de cealaltă, însă ele vor trebui regenerate la un moment dat, motiv pentru care studiile de fezabilitate ale acestei tehnologii continuă.

Cercetătorii susțin că acest lucru „nu va interfera în mod direct cu biosfera, astfel există foarte puține riscuri ca ea să altereze în vreun fel ecosistemele deja fragile.”

Dacă bulele vor reuși să reflecte 1.8% din radiația solară înainte ca aceasta să ajungă pe suprafața planetei, oamenii de știință sunt de părere că încălzirea globală poate fi inversată.

De asemenea, reprezentanții MIT ne asigură că procesul nu este dăunător, iar dacă ceva nu merge așa cum ar trebui, bulele sunt „ușor de montat și ușor de eliminat de pe cer.”