Energy Daily scrie că noul tip de celule nu folosește cobalt, spre deosebire de alternativele cu litiu, iar experții sunt de părere că noua compoziție este mai sigură și poate preveni apariția incendiilor.

Profesorul de inginerie chimică Dr. Jodie Lutkenhaus, a declarat că „riscul de incendiu la aceste baterii este inexistent, pentru că ele sunt bazate pe apă. În viitor, în cazul problemelor de aprovizionare cu materiale, prețul bateriilor litiu-ion va crește foarte mult.”

Așadar, lanțul de aprovizionare cu materiale mai ușor disponibile, pe care noile celule le vor folosi, ar putea permite producția la scară mai largă a acestora.

Compoziția bateriilor pe bază de apă este bazată pe catozi și anozi de polimer, iar electrolitul este apa tratată cu diverse săruri organice.

Experta în baterii susține că „dacă electrolitul se umflă prea tare la încărcare-descărcare, atunci acesta nu mia poate conduce electronii eficient, iar astfel pierzi toată performanța. Cred că este o diferență de 1.000% în ce privește capacitatea de stocare a energiei, în funcție de electrolitul ales din cauza efectelor de umflare.”

Echipa de cercetare a testat mai multe tipuri de amestecuri de apă cu săruri organice pentru a vedea cum reacționează acestea la conductivitatea energiei în combinație cu apa.

„Această nouă soluție de stocare a energiei reprezintă un pas înainte pentru bateriile fără litiu”, a adăugat profesorul asistent Dr. Daniel Tabor.