Science Alert scrie că cercetătorii din SUA au descoperit că utilizarea radiaților gama eliberate de deșeurile nucleare poate ajuta la alimentarea microcipurilor. Deși energia obținută prin acest proces este deocamdată suficientă doar pentru alimentarea senzorilor de mici dimensiuni, oamenii de știință cred că în viitor, putem alimenta și dispozitive mai mari.
Un deșeu periculos transformat în sursă gratuită de energie
Raymond Cao, inginer specializat în energie nucleară la Universitatea de Stat din Ohio, spune că „preluăm o resursă care este considerată deșeu și încercăm să o transformăm într-o sursă importantă de energie.”
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, circa 10% din energia consumată la nivel global provine de la centrale nucleare, iar dacă cercetătorii vor reuși să scaleze utilizarea deșeurilor nucleare, ea ar putea deveni mai populară. Deși cercetătorii au încercat de zeci de ani să transforme deșeurile nucleare în baterii pentru alimentarea diferitelor dispozitive, această tehnologie nu a ajuns încă la maturitatea necesară.
Bateriile dezvoltate recent în Ohio produc energie astfel: cristalele scintilatoare procesează deșeurile radioactive în lumină, iar apoi celulele solare transformă această lumină în electricitate. Potrivit Scientia, scintilatoarele sunt materiale transparente pe care cercetătorii le folosesc pentru a detecta mai multe tipuri de particule și radiații. Astfel, când radiația lovește aceste cristale, ele absorb o parte din energie și emit lumină.
Un prim prototip testat cu succes
Prototipul de baterie folosit de cercetători măsoară 4 centimetri cubi și când a fost expusă la două dintre cele mai comune tipuri de deșeuri radioactive, cesiu-137 sau cobalt-60, aceasta a produs 288 de nanowați, respectiv 1.5 microwați.
Ibrahim Oksuz, cercetător specializat în inginerie aerospațială la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat că „acest proces în doi pași se află încă în stadiul de cercetare, însă următorul pas va fi generarea unei cantități mai mari de energie.”
Deși aceste baterii nu ar urma să fie folosite de publicul larg, ele vor putea fi utilizate în viitor de companii care își au sediul în apropierea centralelor nucleare, pentru a avea acces imediat la materia primă necesară producției de energie.
Totuși, această tehnologie, spun oamenii de știință, ar putea fi folosită și în alte medii unde radiația gama este prezentă în mod natural, cum ar fi în spațiu, așadar pentru alimentarea sateliților sau a stațiilor spațiale ce găzduiesc astronauți.
„Conceptul de baterie nucleară este unul promițător”, mai spune Oksuz.
Comentezi?