Potrivit Euronews.green, orașele din țările nordice se află în fruntea clasamentului, reprezentând peste jumătate din orașele premiate din Europa continentală.

Oficialii CDP au declarat că „datele recente CDP arată că 80% din orașele din întreaga lume se află în pericol din cauza schimbărilor climatice, iar 70% se așteaptă ca nivelul pericolului să crească.”

Multe dintre cele 119 orașe incluse în clasamentul CDP au fost prezente și în listele anterioare, ceea ce potrivit organizației, înseamnă că „ameliorarea efectelor cauzate de schimbările climatice a devenit o normă pentru multe din așezările urbane de pe glob.”

Clasamentul realizat de CDP include atât capitale, cât și municipalități mai mici, iar conform datelor furnizate de către oficiali, 80% din zonele urbane premiante ale Europei au sub un milion de locuitori.

Douăsprezece orașe nordice din Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda și Islanda sunt în fruntea clasamentului și reprezintă peste jumătate din municipalitățile europene care au intrat pe lista celor mai performante în anul 2023.

Stockholm este unul dintre orașele care a făcut progrese importante în ce privește progresul sustenabilității, întrucât a deveni obligatoriu pentru toate gospodăriile să își sorteze și arunce separat deșeurile alimentare. Asta pentru că aceste deșeuri pot fi tratate și transformate în biogaz, o sursă de alimentare pentru vehicule motorizate cum ar fi autobuzele și mașinile, dar și în biofertilizanți, care au un impact mult mai mic asupra planetei.

Totuși, nu au fost luate în calcul doar măsurile pentru prevenția deșeurilor, ci și cele pentru adaptarea la fenomenele cauzate de schimbările climatice, astfel că orășelul Helsingør din Danemarca lucrează la metode de ameliorare a creșterii nivelului mărilor pentru zonele de coastă vulnerabile.

Capitalei Franței, Paris, și orașului Münster din Germania le-au fost recunoscute eforturile de mobilizare a populației în lupta cu schimbările climatice și de informare cu privire la modul în care putem lupta cu acestea și cum ne putem adapta în timp.

Barcelona, Copenhaga și Atena se numără și ele printre cele mai performante orașe europene, potrivit clasamentului celor de la CDP.