Cu ocazia venirii în România, Christa Schweng s-a întâlnit, în data de 10 noiembrie, cu reprezentanții Asociației Ateliere Fără Frontiere (AFF), o organizație non-profit care are ca scop principal integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, inclusiv a persoanelor venite din Ucraina.

În cadrul întâlnirii, la care am participat și noi, s-a discutat despre importanța organizațiilor societății civile pentru diminuarea consecințelor pe care războiul le are asupra vieților omenești.

Nevoia unei politici publice privind inserția socio-profesională

Damien Thiery, director general AFF, a declarat că „experiența Ateliere Fără Frontiere în angajarea persoanelor vulnerabile și rezolvarea aspectelor sociale, medicale și educaționale ne-a ajutat să venim în întâmpinarea nevoilor persoanelor din Ucraina.”

„În momente de criză, întreprinderile sociale de inserție au dovedit că sunt o componentă esențială pentru a integra persoanele vulnerabile, refugiați în acest context. Acesta este un motiv în plus pentru ca în România să existe o politică publică dedicată inserției socio-profesionale”, a adăugat el.

Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF) este o organizatie non-profit, înființată în 2008 pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile.

Refugiați Ucraina - câte persoane au rămas în România și caută job

Ca să își îndeplinească misiunea, AFF a creat trei întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică - educlick, remesh si ferma bio&co, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe a persoanelor care cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsa locuinței etc).

Christa Schweng si-a arătat sprijinul privind rolul important pe care AFF îl are prin dezvoltarea proiectelor sale pentru integrarea persoanelor venite din Ucraina și a persoanelor vulnerabile din România. Președinta CESE a vizitat atelierele educlick si remesh din cadrul AFF și a discutat cu refugiații angajați la AFF.

Câteva cifre vin să susțină necesitatea pe care o au asemenea proiecte la nivel local. Mai concret, până la 30 octombrie 2022, în România s-au înregistrat 1.460.854 de refugiați veniți din Ucraina și 700.260 din Republica Moldova. Din acest total, 87.853 au rămas în România, iar 78.323 au solicitat statut de protecție temporară.

Astfel, ultimul proiect lansat de AFF, dedicat integrării refugiaților, urmăreste stabilizarea persoanei prin facilitarea accesului la dobândirea limbii române, la asistență juridică, evenimente comunitare și îngrijire a copiilor, îngrijire medicală și locuință, dar și prin integrare pe piața muncii.

Ajutor pentru integrarea într-o societate nouă

Persoanele sunt consiliate pentru identificarea opțiunilor pe care le au din perspectiva pieței muncii, în acord cu nevoile lor conexe. Ca urmare, sunt angajați direct la AFF sau îndrumați și însoțiți către alți angajatori cu care AFF are parteneriate.

Mai mult, AFF organizează întâlniri comunitare cu refugiații prin care aceștia au ocazia să se familiarizeze cu diferite aspecte ale vieții în România.

În ultimele 2 luni, datorită acestui proiect, au avut loc aproximativ 400 de întâlniri de consiliere cu persoane care au nevoie de sprijin și 22 de persoane au fost angajate la AFF, precum și în cadrul altor companii. Programele pentru refugiați ale asociației sunt susținute financiar de UNHCR, Agentia ONU pentru refugiați, dar și de Fondation Air Liquide și Fundația Swiss Solidarity.

AFF a fost premiat anul trecut de către CESE cu premiul al III-lea la nivel european în cadrul competiției "Civil Society Prize" pentru implicarea în acțiuni climatice, datorită activității atelierului educlick, unde echipamentele IT uzate sunt colectate, recondiționate și donate către școli din medii dezavantajate. În acest atelier lucrează astăzi șapte persoane refugiate.

CESE este un organism consultativ al Uniunii Europene care ofera reprezentanților grupurilor de interese socio-profesionale o platformă oficială pentru a-și exprima opiniile cu privire la politicile UE.

Christa Schweng este președintele Comitetului Economic și Social European (CESE) din octombrie 2020 și membră activă a instituției din 1998. În afara CESE, Christa Schweng lucrează pentru Camera Economică Federală Austriacă.

Când a fost întrebată despre diversitatea de gen la locul de muncă, Christa Schweng a declarat că „este natural pentru companii să își diversifice forța de muncă, pentru că asta atrage mai mulți oameni. Totodată, și consumatorii își doresc să vadă o diversitate mai mare în aceste afaceri, deci este vorba despre o cerere mai mare din partea consumatorilor, dar și de viziunea angajatorilor de a-și diversifica forța de muncă.”