Creșterea rapidă a inteligenței artificiale (AI) are efecte semnificative asupra industriei energetice, ceea ce duce la o adopție rapidă a energiei nucleare ca sursă de energie, spune Nasdaq.
În ultimele luni, mai multe companii de tehnologie, precum Amazon sau Google, au anunțat implicarea lor în diverse proiecte legate de energia nucleară, menite să genereze energia necesară pentru a-și continua proiectele de dezvoltare AI.
Nevoia sporită de energie nucleară
Amazon Web Services (AWS) a anunțat că a semnat un acord cu Dominion Energy pentru a explora dezvoltarea unui reactor modular mic (SMR) în apropierea centralei nucleare North Anna a celor de la Dominion. În octombrie, Amazon a declarat că va investi peste 500 de milioane de dolari în energie nucleară, în cadrul a trei proiecte situate între Virginia și statul Washington.
SMR-urile sunt reactoare nucleare avansate cu o capacitate de până la 300 de megawați electrici pe unitate, aproximativ o treime din capacitatea generatoarelor nucleare tradiționale. SMR-urile pot produce o cantitate mare de electricitate cu emisii scăzute de carbon și devin o sursă de energie mai sustenabilă pentru centrele de date AI.
Conform CNBC, aproape jumătate dintre centrele de date din SUA sunt situate în Virginia, unde o regiune din nordul statului este numită „Aleea Centrelor de Date”. Se estimează că aproximativ 70% din traficul de internet global trece zilnic prin acea zonă, iar Dominion Energy furnizează astfel aproximativ 3.500 de megawați pentru 452 de centre de date.
Google și Microsoft adoptă energia nucleară
Amazon nu este singura companie de tehnologie care se îndreaptă spre energia nucleară. Google (Alphabet Inc) a anunțat un acord cu Kairos Power, o companie avansată de energie nucleară care dezvoltă reactoare nucleare accesibile, bazate pe tehnologia de sare topită.
Conform acordului, Google va cumpăra energie de la Kairos prin intermediul reactoarelor nucleare modulare mici pe care compania le va construi. Prima fază a proiectului are ca scop punerea în funcțiune rapidă și sigură a primului SMR al celor de la Kairos până în 2030, urmată de desfășurarea altor reactoare până în 2035.
Conform Bloomberg, și Microsoft Inc. a încheiat un acord cu Constellation Energy Corp, cel mai mare operator de reactoare din SUA, pentru a redeschide centrala nucleară Three Mile Island din Pennsylvania. Constellation Energy va investi 1.6 miliarde de dolari, iar Microsoft a acceptat să achiziționeze exclusiv energia generată de aceasta timp de două decenii.
Valoarea energiei nucleare
Cererea globală în creștere pentru energie și necesitatea de a reduce dependența de combustibili fosili creează o oportunitate pentru energia nucleară. Mai mult, conform Science Direct, energia nucleară este „cea mai sigură și cea mai regenerabilă sursă de energie curată”.
Anunțurile diverselor acorduri dintre companii și furnizorii de energie nucleară au produs o creștere a acțiunilor din acest sector. Creșterea cererii de energie, fie datorată dezvoltării AI, fie datorită nevoilor generale ale societății, face ca energia nucleară să devină din ce în ce mai mult o sursă care merită luată în considerare.
Comentezi?