Un alt subiect important, anume agricultura sustenabilă, a fost discutat de Etienne Variot, co-fondator al start-up-ului fintech Rize, în panelul „Agricultura regenerabilă: noi modele de business pentru reducerea emisiilor și restaurarea sănătății solului”.

El a declarat că „agricultura reprezintă fundația societăților noastre și este motivul pentru care un sfert din populația planetei are locuri de muncă, iar trei sferturi din terenurile fermierilor sunt utilizate pentru plantații.”

Datorită importanței sale în economia mondială, agricultura este responsabilă pentru 25% din emisiile totale de gaze cu efect de seră, potrivit speaker-ului, însă tot ea are potențialul de a capta și stoca dioxidul de carbon în sol pe termen lung.

Schimbările climatice, care cauzează evenimente necontrolabile, precum valurile de caniculă sau secetele, scade productivitatea fermelor din lume, ceea ce ne pune în pericol sistemul alimentar.

„Am observat o scădere în ce privește proviziile de apă, lucru care s-a întâmplat vara aceasta în Europa, iar acest tip de evenimente va continua să crească în frecvență din cauza schimbărilor climatice, dar și din cauza lipsei de materie primă, cum ar fi fertilizanții”, a adăugat acesta.

Acestea nu sunt singurele probleme, întrucât și calitatea solului începe să se degradeze, potrivit experților, care au observat o scădere în fertilitate și o creștere a numărului de zone deșertificate.

O posibilă soluție pentru a rezolva această problemă este agricultura regenerativă, care are rolul de a restaura și conserva ecosistemele, de a folosi solul ca factor de producție și de a reduce cantitatea de chimicale utilizate.

În vreme ce are numeroase beneficii, agricultura regenerativă nu poate fi implementată cu ușurință de către fermieri.

În primul rând, acest mod de a practica creșterea plantelor și a animalelor necesită o investiție semnificativă, iar în primii patru-cinci ani de la începerea tranziției, fermierii pot înregistra o scădere a profiturilor de 20-25%.

De asemenea, este foarte probabil ca aceștia să aibă nevoie și de echipament nou, care face și el parte din investiție, iar proprietarii de ferme vor fi nevoiți să re-învețe cum să practice agricultura.

Însă asta nu este tot, întrucât un risc foarte mare în viziunea lui Etienne Variot, este faptul că în perioada de tranziție, o fermă poate avea un an complet neproductiv, ceea ce înseamnă că ar putea da faliment.

Acest risc uriaș poate fi atenuat dacă fermierii primesc ajutor din partea autorităților sau a companiilor, însă acest risc merită asumat, deoarece fondatorul Rize este de părere că fermele din prezent nu ne asigură doar hrana de zi cu zi.

Potrivit lui, agricultura modernă ar trebui să aducă mai multe beneficii consumatorilor, precum protejarea ecosistemelor, captarea carbonului din atmosferă și păstrarea calității apei.

Prin reducerea amprentei de carbon a operațiunilor pe care le desfășoară și implicarea în procese de eliminare a carbonului, fermierii își pot asigura venituri suplimentare, lucru datorat în bună parte și creșterii prețului carbonului.

Poți urmări mai jos prima zi a evenimentului Climate Change Summit.