Foto - Green Start-Up / Midjourney

Ca urmare a succesului înregistrat de platforma Donează în Home’Bank/Donation Hub, ING Bank România dă startul unui nou program național de selecție pentru ONG-uri care au nevoie de finanțarea proiectelor derulate, cu impact real în comunitate, și care au resurse limitate pentru a strânge donații individuale la scară mai mare. Potrivit unui studiu realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), donațiile individuale sunt în topul surselor de finanțare pentru ONG-urile din România. În plus, aceste donații sunt esențiale pentru 21% dintre organizațiile care depind doar de două surse de finanțare.

Donează în Home’Bank dorește să completeze instrumentele disponibile pentru organizații din societatea civilă pentru a digitaliza și eficientiza procesele prin care realizează venituri din donații individuale, venituri care pot contribui substanțial capacității organizațiilor de a își urma misiunea.

„Peste jumătate dintre români au donat în ultimele 12 luni, potrivit unui studiu derulat de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), iar valoarea donației medii lunare a crescut de peste 100 de ori față de 2003. Observăm și noi acest fenomen și, din acest motiv, ne-am dorit să facilităm procesul pentru clienții noștri. Anul trecut am crescut numărul ONG-urilor de la 3 la 16, iar acestea vor fi în fiecare an schimbate pentru a da cât mai multe șanse societății civile să primească ajutorul atât de necesar. Printr-o donație direct în Home’Bank am simplificat un proces vital în activitatea ONG-urilor, respectiv acțiunile de fundraising, lăsându-le astfel ocazia de a se concentra mai ușor asupra creșterii impactului proiectelor caritabile. Mulțumim tuturor clienților care au înțeles inițiativa noastră și au susținut cele 16 ONG-uri din platforma ING să-și urmeze misiunea și sperăm ca împreună să continuăm acest proiect.” - Alexandra Maier, Manager Sustenabilitate ING Bank România.

Procesul de selecție și criteriile de eligibilitate pentru ONG-urile participante

Prin intermediul Home'Bank Donations Hub, clienții ING pot dona mai ușor către 16 organizații grupate în cinci categorii: Mediu, Educație, Sănătate, Grupuri vulnerabile sau Situații de urgență.

Programul de selecție a celor 16 ONG-uri din 2025 va debuta în luna iunie. Perioada de înscriere este între 6 și 24 iunie, iar dintre ONG-urile care vor completa formularul de înregistrare vor fi selectate 30 pentru o listă scurtă, în perioada 24-28 iunie.

Între 1 și 10 iulie, juriul ING Bank România, format din angajați ai băncii, va vota 16 dintre organizațiile non-guvernamentale înscrise pentru a fi prezente în platforma Donează în Home’Bank începând cu decembrie 2024. Lista finală a cauzelor alese va fi anunțată în data de 12 iulie.

În programul se selecție se pot înscrie ONG-uri care:

  • au minimum 2 ani de activitate;
  • au cel puțin 2 proiecte derulate în domeniile în care activează, cu rezultate concrete și cel puțin 500 de beneficiari (direcți și indirecți);
  • au colaborări demonstrabile cu instituții de stat sau private în domeniul în care activează și/sau cu alți actori care contribuie la realizarea misiunii organizației;
  • pot demonstra transparență în raportarea rezultatelor financiare.

De asemenea, sunt eligibile proiecte cu o vechime de cel puțin un an care au impact dovedit asupra beneficiarilor, dar și asupra organizației. Pentru fiecare dintre cele 5 categorii de impact din platformă, se urmărește selectarea unei singure organizații mari, definită printr-un buget anual mai mare de 500.000 de euro.

Fiecare participant are dreptul să se înregistreze o singură dată prin completarea unui singur Formular de înregistrare, respectiv un singur Proiect.