Timp de 4 zile, Huawei a prezentat o parte din cele mai noi tehnologii pe care le propune pentru automatizare în industrie – soluții de control de la distanță, pentru sectorul de entertainment – soluție de livestream care le permite utilizatorilor să aleagă unghiul din care urmăresc filmarea, echipamente de realitate augmentată, sisteme de fibră optică inovative, și, mai ales, soluții care permit construirea unor rețele mobile mai ecologice pentru operatorii telecom din întreaga lume axându-se pe trei elemente foarte importante: locații mai verzi (green sites), rețele verzi (green networks) și operațiuni verzi (green operations).

Pentru a reduce consecințele schimbărilor climatice, toate sectoarele economiei globale, inclusiv cel al tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor (TIC) trebuie să adopte măsuri prin care să mențină emisiile de gaze cu efect de seră la un nivel sub cel stabilit în cadrul tratatului de la Paris (adică cu cel puțin 40% față de nivelul din 1990 până în anul 2030).

La nivelul lui 2021 se estima că sectorul TIC este responsabil pentru circa 10% din consumul de energie și mai mult de 2% din totalul emisiilor de dioxid de carbon.

Iar pentru a reduce aceste procente este nevoie, pe lângă mecanisme politice care să susțină ambițiile de reducere a consumului de energie și al emisiilor, și de soluții care să vină în ajutorul jucătorilor care doresc să-și ducă activitățile spre net zero.

Aici intervin soluțiile realizate de Huawei și prezentate în cadrul roadshow-ului din vara acestui an.

5G mai ecologic

Rețelele 5G performante vor conduce la creșterea rapidă a traficului de date mobile. Așa cum declarau în toamna anului trecut oficialii Huawei, este estimat că traficul mediu de date va ajunge la 600 GB per utilizator per lună până în 2030.

Dacă eficiența energetică a rețelelor existente rămâne neschimbată, consumul de energie al rețelelor fără fir va crește de peste zece ori.

Astfel, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din industria TIC cu 45%, operatorii vor trebui să adopte continuu inovații în furnizarea, distribuția, utilizarea și gestionarea energiei pentru a construi rețele 5G mai ecologice, cu performanțe mai ridicate și un consum mai mic de energie.

”În mod deosebit în ultimele luni, de când costurile la energie au crescut foarte mult, pentru operatori, zona aceasta de energie a căpătat o preocupare foarte mare. Acum avem o serie de implementări, problema e că și operatorii au nevoie de o anumită perioadă în care să înțeleagă mai bine care sunt tehnologiile cele mai potrivite pentru ei, pentru că în piață sunt soluții diferite care vin fiecare cu avantajele și dezavantajele lor”, ne-a spus Alexandru Purcaru, Wireless Product Manager, în cadrul unei demonstrații pentru soluția "Green Site, Green Network și Green Operation", prin care rețelele de telecomunicații pot îmbunăți eficiența energetică.

Din punctul său de vedere, operatorii de telecom au mai multe aspecte pe care ar trebui să le ia în considerare în momentul în care analizează instalarea acestei soluții verzi, cum ar fi scenariile potrivite, randamentele, costurile de mentenanță, durata de viață.

Dacă acum numărul site-urilor telecom care folosesc soluții de energie solară de la Huawei este de ordinul sutelor în diverse țări din regiunea noastră, oficialul Huawei este convins că numărul lor va crește mult mai rapid de acum înainte.

Soluția sistematică "Green Site, Green Network și Green Operation" are capacitatea de a ajuta operatorii de telecomunicații să îmbunătățească continuu capacitatea rețelei și să reducă consumul de energie pe bit, obținând "Mai mulți biți, mai puțini wați".

Rețele verzi

Soluția verde a Huawei propune operatorilor telecom o arhitectură optimizată a rețelelor, simplificată și inteligentă, ce poate crește semnificativ eficiența din punct de vedere energetic.

”Frecvențele din banda 3.5-3.7GHz, unde regăsim cel mai mare spectru pentru tehnologia 5G din România, au pierderi mai mari de propagare decât frecvențele folosite în mod curent. Asta înseamnă că site-urile existente ar trebui să fie densificate pentru a avea o acoperire continuă. Noi venim cu un produs nou, Meta AAU, care datorită unor inovații atât pe partea de materiale și elemente constructive, dar și a algoritmilor de direcționare a radiației, focalizează energia într-un mod mult mai bun decât înainte. Asta înseamnă că avem 2 beneficii: putem să ne folosim de această acoperire crescută pentru a avea o viteză mai bună și site-uri mai rare sau am putea să reducem la jumătate puterea pe care o emitem, având aceeași performanță a rețelei ca înainte”, ne-a explicat Alexandru.

Astfel, reducând semnificativ puterea consumată, un operator telecom își poate atinge atât obiectivele privind scăderea amprentei de carbon, cât și scăderea cheltuielilor operaționale (OPEX), care sunt semnificative cu tehnologiile disponibile în acest moment.

”Vorbim despre o dublare a puterii echivalente, ceea ce poate înseamna până la 30% creștere de capacitate sau 30% în ceea ce privește reducerea consumului de energie. Este un beneficiu major”, afirmă Alexandru, precizând că Huawei este primul producător de tehnologie care a scos acest gen de configurații.

Operațiuni verzi

Soluția Huawei care permite un grad mai mare de sustenabilitate în ceea ce privește operațiunile se folosește de inteligența artificială pentru a adapta, în mod smart, echipamentul în funcție de necesitățile operatorului.

”Înglobăm mai multe frecvențe într-o singură unitate și asta ne duce la o economie de energie pentru că avem un singur pool de resurse pe care le distribuim în funcție de alocarea dorită. Sunt produse din ce în ce mai complexe, care au tot mai multe stream-uri și care vor ajuta operatorii în momentul în care vor migra de la 4G la 5G în benzile consacrate de 1.800/2.100 MHz să aibă un câștig de capacitate de 2-3 ori ”, mai spune reprezentantul companiei.

”Se trece de la paradigma că am un sector cu o singură zonă de acoperire, în care resursele de spectru sunt dedicate per utilizator, la o configurație în care avem foarte multe elemente de antenă care ne ajută să concentrăm energia pe suprafețe restrânse. Permițând utilizatorilor din zone diferite ale unui sector să folosească aceleași resurse simultan, practic multiplicăm spectrul, ceea ce este un beneficiu foarte mare”, adaugă specialistul Huawei.

Site-uri verzi

Locurile și modalitățile în care sunt amplasate echipamentele operatorilor de telecom au o pondere destul de mare în ceea ce privește consumul de energie contorizat de aceștia.

Soluția pe care o propune Huawei este creată pentru scenarii în care sunt stații wireless, centre de date și camere pentru echipamente. Soluția companiei chineze de tech are capacitatea de a reduce emisiile precum și consumul de energie.

De exemplu, se renunță la camerele care conțin echipamentele și care erau, până acum, răcite cu aer condiționat, echipamentul devine mai compact, cu o amprentă la sol mai mică, este alimentat de panouri solare.

Huawei recomanda trecerea de la camera de echipamente la cabinete exterioare și de la cabinete la soluții outdoor instalate direct pe stâlp pentru a simplifica amplasamentele.

”Noi venim în acest moment cu o îmbunătățire a site-urilor. Ne dorim ca acestea să devină mai compacte și mai eficiente energetic. Partea de aer condiționat poate fi eliminată deoarece noile echipamente telecom pot funcționa la o temperatură mai ridicată. Antenele devin mai complexe incluzând toate benzile de frecvențe fiind în același timp mai eficiente. Bateriile Huawei de litiu sunt foarte compacte și funcționează la o temperatură mai ridicată. Adițional, adăugăm partea de energie regenerabilă folosind panouri fotovoltaice. Folosim optimizatoare fotovoltaice, în caz că un panou este umbrit, eficacitatea celorlalte nu scade”, ne-au precizat reprezentanții Huawei Enterprise prezenți în cadrul demonstrației de la Huawei Roadshow 2022.

Anterior, în camera care găzduia echipamentele, 60% din energie era folosită pentru alimentarea acestora, 40% fiind irosită. În noua configurație propusă de Huawei, eficiența energetică poate ajunge la 90%.

”Spre exemplu, pe generația mai nouă de antene avem un randament mai mare. Înainte se foloseau foarte multe cabluri pentru a realiza legătura între elementele antenei iar Huawei a reușit să le înlocuiască. Este o inovație care ne permite să economisim energie, 10-15%, și să avem o acoperire mai bună”, adaugă Alexandru.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), principalele surse de emisii globale de carbon sunt electricitatea, industria și transportul. Sectoarele de electricitate și transporturi reprezintă 40%, respectiv 21% din emisiile de carbon. Sectorul TIC consumă 4% din electricitatea globală. Pentru a obține neutralitatea în ceea ce privește emisiile de carbon, producția de energie electrică cu emisii scăzute de carbon și consumul de energie electrică sunt o necesitate.

Soluții Huawei pentru protecția pădurilor

În cadrul Huawei Roadshow 2022, la București oficialii companiei au prezentat și soluția ”gardienii pădurilor”.

Guardians of the Forest este un sistem menit să protejeze pădurile din întreaga lume de tăierile ilegale sau să salveze animalele care sunt vânate de braconieri.

Sistemul, care este alimentat de energie solară, folosește inteligența artificială pentru a detecta, în timp real, sunete ce vin de la tăieri ilegale sau mașini care intră în zone interzise.

Acești gardieni se montează în vârful copacilor pentru ca panourile solare să aibă suficientă energie pentru a le alimenta și folosesc telefoane Huawei recondiționate pentru a detecta zgomotele din păduri. Informațiile sunt urcate și stocate în cloud-ul Huawei și pot fi transmise prin rețelele 5G.

Fiecare dintre aceștia poate acoperi o arie de 3 km pătrați și poate funcționa neîntrerupt timp de 2 ani.

Potrivit informațiilor Huawei, la finalul lui 2022 erau 18 țări care foloseau acest sistem pentru a-și proteja pădurile și animalele sălbatice.

Soluții de automatizare pentru creșterea eficienței

În cadrul caravanei Huawei din acest an am văzut demonstrații și pentru o serie de soluții care automatizează transportul de marfă, precum și pentru controlul de la distanță al echipamentelor.

Așa cum ne-a precizat Florin Săftoiu, Wireless Product Manager în cadrul Huawei, soluția ce permite automatizarea vehiculelor care transportă marfa folosește tehnologia 5G, ceea ce-i oferă un grad mai mare de rapiditate, are un timp de recuperare scăzut, mai repede decât soluțiile de până acum.

”Crescând viteza dispozitivelor, crește eficiența totală cu circa 20%. Dacă vrei să păstrezi eficiența crești numărul de dispozitive și livrezi mai rapid, deci nu mai consumi la fel de multă energie”, spune el, precizând că soluțiile de automatizare propuse de companie vin cu reducerea costurilor operaționale și cu creșterea eficienței.