Peste 130.000 de angajați români au folosit platforma Formular230.ro, pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal trecut, generând 3,9 milioane de euro.

Dezvoltată în anul 2020 de către Asociația HELP Autism, cu o investiție de 50.000 euro, platforma Formular230.ro a apărut în urma unei nevoi din pandemie, de a găsi o soluție 100% digitală care să faciliteze completarea online a declarației 230 prin care orice angajat poate să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către o asociație nonguvernamentală sau o unitate de cult din România.

3,5%, un impozit pe venit de care depind peste 130.000 de ONG-uri

”Formular230.ro a pornit în pandemie ca o soluție la nevoia noastră de a colecta impozitul pe venit de 3,5% de care depindeau 70% din fondurile asociației, într-o manieră care să permită completarea și semnarea declarației de la distanță de către oamenii de bine care ne susțineau. Era vital pentru toți să fim protejați și să supraviețuim pandemiei. De aceste venituri depindeam noi pentru a funcționa în cele 9 centre HELP Autism în care oferim servicii de terapie pentru copiii care vin la noi pentru recuperare, dar și cei 1.400 părinți care strângeau formulare într-o pușculiță care acoperă o parte din costurile de terapie pentru copiii lor. În semn de responsabilitate, am pus la dispoziție soluția digitală tuturor celor care aveau nevoie de ea, și astfel Formular230.ro s-a transformat într-un instrument indispensabil organizațiilor nonguvernamentale din România”, menționează Daniela Bololoi, președinte HELP Autism.

Soluția digitală de colectare a impozitului pe venit este pusă la dispoziție gratuit de HELP Autism, începând cu anul 2021, tuturor organizațiilor non-profit indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea.

Cum funcționează Formular230.ro

Organizațiile își creează cont pe platforma Formular230.ro, iar angajații pot completa și semna un formular online care generează declarația 230, pentru a ajunge cât mai facil la organizațiile care depind de acest venit. Tot procesul durează aproximativ un minut.

Contribuabilul descarcă apoi declarația în format PDF și o trimite către ONG-ul ales pentru a-l susține. După primirea formularelor, ONG-urile transmit declarațiile la Agenția Națională de Administrare Fiscală, care înștiințează contribuabilii prin poștă, validând contribuția.

Astfel, platforma Formular230.ro a ajuns în cei peste 2 ani de existență să găzduiască peste 4.800 organizații (ONG-uri și unități de cult) care au colectat peste 4,6 milioane de euro (calculate la o valoare medie estimată la 150 lei per formular) prin intermediul ei, bani redirecționați pe un an sau doi.

Începând cu 2022, ONG-urile pot să asocieze conturi bancare multiple, o noutate față de alte soluții existente. La nivel național, românii au completat în anul 2021 aproape 1,7 milioane de formulare, redirecționând peste 268 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane de euro conform statisticii ANAF.

Situația ANAF din ultimii 4 ani

Statisticile Agenției Naționale de Administrare Fiscală din ultimii 4 ani relevă faptul că cel mai mare număr de formulare colectate a fost înregistrat în anul 2019, când 2,2 milioane de românii au redirecționat impozitul pe salariu sau pensie în cuantum de 326 milioane de lei, aproximativ 65 milioane de euro.

De atunci, numărul formularelor colectate a scăzut dramatic în 2020, de la 2,2 la 1,6 milioane, care au generat doar 241 milioane lei redirecționate, adică 49 milioane de euro.

Deși în anul 2021 numărul formularelor colectate a crescut cu aproximativ 50.000 față de anul anterior, înregistrând o creștere de 10% față de anul 2020, iar suma colectată a crescut ușor la 268 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane de euro, totuși sumele rămân mult sub nivelul istoric al anului 2019.

Pandemia și inflația, schimbările fiscale din ultima vreme, dar și faptul că jumătate dintre români au optat pentru redirecționare pe 2 ani a impozitului pe venit, au influențat valorile statistice anterioare și, implicit, sumele colectate de către ONG-uri în anul 2021.

Așadar, diferența până la 5,7 milioane de salariați care pot redirecționa impozitul pe venit reprezintă 634 milioane de lei, echivalentul a 124 de milioane de euro, bani pe care mediul asociativ nu reușește să-i atingă an de an doar din această facilitate. Aceasta este cea mai mare pierdere a sectorului ONG din ultimii 4 ani analizați, dublă față de suma neredirecționată din 2018.

Cum folosește HELP Autism fondurile primite

HELP Autism, asociația cu cele mai multe formulare 230 colectate, circa 80.000/an, datorită comunității de părinți care s-a mobilizat, a strâns peste 2,8 milioane de euro, bani care au fost folosiți pentru acoperirea costurilor pentru ședințele de terapie a peste 700 de copii și adolescenți cu tulburări din spectrul autist (TSA), la domiciliu și în cele 9 centre din 3 orașe din țară: București, Suceava și Târgoviște, precum și pentru acoperirea cheltuielilor administrative de funcționare a acestora și dezvoltarea unor soluții esențiale de integrare a persoanelor neurodiverse în sistemul educațional și pe piața muncii.

Conform statisticilor internaționale, 1 copil din 44 are o tulburare din spectrul autist, incidență confirmată de HELP Autism prin cercetare locală. În România, doar 1% din persoanele cu autism au un loc de muncă, 1 copil cu autism din 4 nu este încadrat în nicio formă de învățământ / nu merge la grădiniță sau școală.

Persoanele cu autism mor în mediu cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la servicii medicale și sociale adaptate lor.

Încă din 2018 Asociația HELP Autism a depus eforturi pentru a convinge instituțiile că ONG-urile au dreptul legal de a colecta și depune formulare în numele contribuabililor cu scopul de a ajuta organizațiile care depind de aceste fonduri să nu intre în imposibilitate de plată a angajaților și serviciilor.

Creșterea sumei colectate de către sectorul ONG se datorează și faptului că în anul 2018, HELP Autism, alături de alte ONG-uri, a reușit să convingă statul să mărească procentul redirecționat din impozitul pe venit de la 2% la 3,5%, măsură care s-a aplicat începând cu anul 2019.

Cum putem contribui

Ne putem alătura celor peste 80.000 de persoane care au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit.

Redirecționarea și colectarea impozitului pe venit se fac anual, contribuabilii pot alege ca opțiunea lor să fie valabilă 2 ani la rând, astfel pot depune declarația 230 doar o dată la 2 ani.

Anul acesta, doritorii pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit online accesând https://helpautism.ro/formular230, din luna ianuarie până pe 25 mai.

Organizațiile nonguvernamentale urmează să primească fondurile în maximum 90 de zile de la data depunerii declarațiilor 230, conform ordinului nr. 15 din 2021, un demers de urgentare demarat de Asociația HELP Autism.

HELP Autism susține din 2010 peste 3.000 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA - Tulburare de Spectru Autist - în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu.