Cele două entități au înnoit pentru încă trei ani parteneriatul pentru a contribui la creșterea rezistenței în fața schimbărilor climatice în ceea ce privește apa, de-a lungul bazinului Dunării.

Bazinul Dunării este al doilea bazin hidrografic ca mărime din Europa, bazinul hidrografic aflat pe teritoriul celor mai multe țări din lume, și un important mijloc de trai pentru Europa. Pe drumul său de 2.800 km, de la Pădurea Neagră la Marea Neagră, fluviul traversează zece țări și adună parțial sau total apa din 19 țări. Dar, în ultimii 150 de ani, peste 80% din zonele umede au dispărut din cauza presiunii schimbărilor climatice, a digurilor, a barajelor și a lucrărilor de stabilizare a malurilor.

De la inițierea programului în 2014, parteneriatul „Împreună pentru Dunăre” a sprijinit peste nouă proiecte în șase țări (Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia și România).

Parteneriatul va continua să se concentreze pe refacerea zonelor umede, a luncilor inundabile și a afluenților esențiali de-a lungul fluviului Dunărea, pe baza succesului și a impactului obținut de programul transsectorial din ultimii zece ani.

Acesta va continua să consolideze reziliența comunităților vulnerabile la riscurile climatice legate de apă din zonele urbane și rurale, îmbunătățind în același timp sănătatea bazinelor hidrografice din bazinul Dunării și oferind beneficii pentru comunități, agricultură și natură prin acțiuni colective.

”Inundațiile intense, secetele și valurile de caniculă devastează deja părți ale Europei, cu un cost imens pentru comunități, întreprinderi și natură. Trebuie să lucrăm împreună cu natura, nu împotriva ei, pentru a depăși aceste provocări. Atenția noastră trebuie să se extindă dincolo de conservare și să se extindă la refacerea ecosistemelor și a biodiversității, inclusiv a râurilor și a zonelor umede”, a declarat Andreas Beckmann, directorul executiv al WWF-CEE.

Problemele presante cauzate de degradarea naturii, pierderea biodiversității și criza apei sunt intrinsec legate, iar soluționarea lor este esențială pentru diminuarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Acțiunea colectivă a industriei, a guvernelor și a organizațiilor de conservare este esențială pentru a obține efecte pozitive pe termen lung în ceea ce privește refacerea naturii și protecția ecosistemelor esențiale și, prin aceasta, pentru a crea o mai mare rezistență la riscurile legate de climă și de apă.

”Pentru a obține o schimbare semnificativă la scară largă, acțiunea colectivă este esențială. Viziunea noastră comună pentru o Dunăre vie, în care atât oamenii, cât și natura prosperă, ne-a adus din nou împreună cu Fundația Coca-Cola și Coca-Cola în Europa pentru a continua să construim reziliența comunităților vulnerabile la riscurile climatice legate de apă, îmbunătățind în același timp sănătatea bazinelor hidrografice din bazinul Dunării.”

Reînnoirea parteneriatului se va concentra pe proiecte din șase țări, și anume România, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Slovacia și Cehia, pornind de la eforturile legate de reziliența în domeniul apei, depuse în multe dintre aceste țări în prima fază a parteneriatului.

În cadrul acestei noi etape a parteneriatului, partenerii vor extinde aria de cuprindere a programului de la refacerea naturii, pentru a include și reziliența comunitară, ceea ce va presupune intervenții în zonele agricole și urbane, în timp ce, în anii anteriori, multe dintre proiecte se desfășurau în zone izolate și rurale. Noile proiecte vor include situri din Ungaria (lunca Tisei superioare) și din Republica Cehă (Munții Krušné).

Potrivit WWF-CEE, până în 2021, când a fost încheiată prima fază a parteneriatului „Împreună pentru Dunăre”, aproximativ 5.462 de hectare de zone umede rurale, râuri și lunci au fost refăcute cu sprijinul Fundației Coca-Cola, al UE și al fondurilor de stat, creând posibilitatea de a reface un volum de aproximativ 13,45 milioane de m3 de apă anual.