Conform Innovative News Network, unii oameni se opun trecerii la ora de vară, deoarece aceasta nu doar că ne reduce lumina pe care o avem la dispoziție dimineața, ci ne perturbă și somnul o scurtă perioadă, până când organismul se adaptează.

Totuși, se pare că acest sistem, propus prima dată de George Hudson în 1895, ar putea avea beneficii foarte mari pentru lumea noastră foarte industrializată. Chiar dacă avem mai puțină lumină dimineața, atunci când plecăm la muncă sau dormim, este mai benefic să avem mai multă lumină naturală și căldură după-amiaza, ceea ce înseamnă că putem aprinde luminile mai târziu.

Sven Eggimann de la Urban Energy System Lab, a declarat că „aceasta a fost intenția inițială din spatele orei de vară. Din punctul nostru de vedere, are sens să privim nu doar din perspectiva economiei de electricitate, ci și al consumului de energie general al unei clădiri.”

Experții de la Urban Energy Systems Lab au realizat propriile studii pentru a vedea dacă ora de vară are cu adevărat beneficii. Rezultatele au arătat că „această schimbare de o oră a programului de lucru afectează și necesitatea de a răci și încălzi o clădire, lucru care nu s-a investigat până în prezent.”

Pentru a-și testa ipotezele, cercetătorii au analizat mai multe clădiri de birouri din 15 orașe americane, aflate în diverse regiuni climatice, iar aceștia au luat în calcul și impactul pe care îl vor avea evenimentele legate de schimbările climatice până în 2050.

Massimo Fiorentini, unul dintre autorii principali al studiului, a declarat că „trecerea la ora de vară a generat economii energetice în ce privește necesitatea de răcire a unei clădiri cu aproape 6%. Totuși, nevoia de a încălzi clădirea crește consumul cu 4.4%, pentru că programul începe mai devreme. Totuși, pentru că pe timp de vară este nevoie de mai multă răcire decât încălzire, schimbarea orei are un efect pozitiv asupra consumului de energie al unei clădiri.”

Deși economiile energetice variază în funcție de zonă, o medie de 3% a fost observată și mai important, toate clădirile din toate orașele analizate ar economisi energie.

Deși ora de vară ajută când vine vorba de reducerea consumului energetic, experții sunt de părere că educarea publicului pentru adoptarea obiceiurilor de consum eficient și îmbunătățirea clădirilor pentru o eficiență mai bună sunt la fel de importante.