Valurile de căldură marine, adică acele creșteri extreme ale temperaturii oceanului pentru o perioadă de timp îndelungată, asociate cu decesul a 30.000 de pești de pe coasta de vest a Australiei au fost fenomene de până la 100 de ori mai probabile din cauza schimbărilor climatice, potrivit The Guardian.
Apele din largul coastei au fost afectate de valuri intense de căldură marină care au început din septembrie, anul trecut. Regiunile de pe coasta de nord-vest au fost cele mai fierbinți, cu temperaturi oceanice cu 1.5°C mai mari decât media pe o perioadă de cinci luni și care a atins temperaturi de până la 5°C mai mari la suprafață.
Valuri de căldură de 100 de ori mai probabile
Analiza realizată de grupul Climate Central a constatat că schimbările climatice au făcut ca acest val de căldură marină să fie de 20 de ori mai probabil, iar perioada cea mai afectată, în luna noiembrie, de 100 de ori mai probabilă.
Valurile de căldură sunt declanșate atunci când o zonă este mai fierbinte decât 90% dintre temperaturile înregistrate pentru acea perioadă a anului timp de cel puțin cinci zile consecutive.
Dr. Andrew Pershing, directorul programului Climate Central, care a studiat evenimentele meteorologice majore pe uscat și în ocean, a declarat că încălzirea accelerată observată în largul coastei din Australia nu este un fenomen normal.
”Acest eveniment este în legătură directă cu arderea combustibililor fosili,” a spus el.
Indexul creat de grupul Climate Central, numit Ocean Climate Shift, s-a bazat pe date din satelit provenite de la organizații precum Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA, la care au aplicat 13 modele climatice pentru a izola efectul poluării cu carbon generat de activitățile umane, a explicat Pershing.
Suntem responsabili pentru 90% dintre valurile de căldură
Studii anterioare au arătat că aproape 90% dintre valurile de căldură marină sunt atribuite încălzirii globale cauzate de oameni și este de așteptat creșterea lor în frecvență, intensitate și durată pe măsură ce emisiile de combustibili fosili continuă să crească.
Mai mult, aceste valuri de căldură marină provoacă un ”stres termic prelungit” asupra vieții marine, ceea ce, potrivit autorităților, a contribuit la moartea în masă a peștilor care a fost observată pe plajele de-a lungul coastei Pilbara din vestul Australiei.
Australia se află printre cele mai afectate zone ale acestor efecte, a spus Dr. Pershing, care duc la moartea peștilor și albirea coralilor, având consecințe extinse asupra industriilor precum pescuitul și turismul.
Un val de căldură marină similar a mai avut loc în largul coastei de vest a Australiei, în 2010-2011, și a deteriorat mai mult de o treime din pajiștile de iarbă de mare din Golful Shark.
Comentezi?