Există o tendință de creștere a micro și nano-plasticelor din țesutul cerebral.
Aceasta este una din concluziile la care s-a ajuns după zeci de autopsii realizate între 1997 și 2024. Cercetătorii au descoperit particule minuscule nu numai în creierul uman, ci și în probe de ficat și rinichi, conform The Guardian.
Impactul necunoscut al microplasticelor asupra sănătății umane
Corpul uman este contaminat cu microplastice care pot fi găsite în sânge, spermă, laptele matern, placentă și măduva osoasă. Impactul lor asupra sănătății umane nu este cunoscut cu exactitate, dar au fost asociate cu accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Studiul a mai arătat cum concentrația de microplastice este de aproximativ șase ori mai mare în probele cerebrale ale persoanelor care suferă de demență. Totuși, deteriorarea demenței asupra creierului ar putea contribui la acumularea ridicată a particulelor, deci o legătură concisă nu poate fi determinată.
”Având în vedere prezența în creștere a micro- și nano-plasticelor în mediu, aceste date impun un efort mult mai amplu pentru a înțelege dacă acestea au un rol în afecțiunile neurologice sau în alte probleme de sănătate,” au afirmat cercetătorii conduși de profesorul Matthew Campen de la Universitatea din New Mexico, SUA.
De unde provin microplasticele
Microplasticele provin din deșeurile din plastic care au poluat întreaga planetă, de la vârful Everestului până la cele mai adânci oceane. Oamenii le pot consuma astfel prin alimente, apă sau chiar prin inhalare.
Un alt studiu a arătat că poluarea cu particule de plastic este semnificativ mai mare în placentele sarcinilor premature. O altă analiză recentă a demonstrat că microplasticele pot bloca vasele de sânge din creierul șoarecilor, ceea ce a provocat leziuni neurologice, însă studiul a menționat că capilarele umane sunt mult mai mari.
Noua cercetare, publicată în revista Nature Medicine, a analizat probe de țesut cerebral, hepatic și renal de la 28 de persoane decedate în 2016 și 24 de persoane decedate în 2024 în New Mexico. Concentrația de microplastic a fost mult mai mare în țesutul cerebral și a fost mai ridicată în probele cerebrale și hepatice din 2024, comparativ cu cele din 2016.
Cercetătorii au extins analiza asupra probelor de creier la persoane decedate între 1997 și 2013 pe coasta de est a SUA, și au confirmat astfel o creștere a contaminării cu microplastice între 1997 și 2024.
Cel mai frecvent tip de plastic detectat a fost polietilena, care este folosită în pungi de plastic, ambalaje alimentare și ambalajele pentru băuturi. În medie, acesta a reprezentat 75% din totalul particulelor de plastic identificate.
”Rezultatele evidențiază o nevoie ridicată de a înțelege mai bine căile de expunere, absorbție și eliminare a plasticului din țesuturile umane, în special în creier, și potențialele sale efecte asupra sănătății,” au concluzionat cercetătorii.
Comentezi?